Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest sobota, 3 maja 2025, 23:16

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

czy na miejscu tak zwanej hali w centrum miasta pojawia sie restauracje i galeria sztuki?
hmmm sam juz nie wiem co otym sadzic. Te "stoiska" co sa aktualne to chyba juz tradycja ;) zawsze sie chodzilo na hale cos kupic do ubrania od kiedy pamietam... czy (jak wspomniano w artykule) nie mamy juz dosyc duzo kawiarni czy restauracji? <mysli>
A co wy o tym sadzicie?

zrodlo:http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,7204402,Zamiast_schabu_i_jeansow___galeria_i_kawiarnia.html?utm_source=Nlt&utm_medium=Nlt&utm_campaign=1077720

Cytuj:
Zamiast schabu i jeansów - galeria i kawiarnia
Jola Przywitowska, TOK FM

To pomysł młodej Bydgoszczanki na zagospodarowanie jednej z piękniejszych części bydgoskiej starówki, popularnej hali, w której teraz kwitnie handel.
Stuletni pałacyk w stylu neogotycko-modernistycznym, murowany z cegły, przeszklony na konstrukcjach dachowych, a w środku stragany z bluzkami, spodniami, majtkami, wokół brud i smród. Ten obrazek ma teraz szanse na zmianę, zaproponowała je studentka Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu, bydgoszczanka Aleksandra Lau.

- Na parterze kawiarnia, restauracja i klub dla młodzieży, na piętrze galeria sztuki - objaśnia studentka.

Miasto nie mówi nie: "Bardziej by to korespondowało niż nienajlepszy substytut z jakim teraz mamy do czynienia" - wyjaśnia reporterce Radia TOK FM Dyrektor Wydziału Administracji Budowlanej Robert Łucka.

Co w takim razie z handlem, który funkcjonuje tu od lat? Pytają zaskoczeni pomysłem handlarze. - To poroniony pomysł, ludzie stracą pracę nie tylko na hali, ale i w okolicy hali, i handel tutaj umrze sam w sobie - kwituje pan, który w hali sprzedaje bieliznę.

Opinie mieszkańców są różne. - To zły pomysł - twierdzi Asia. - Robię tu często zakupy i straciłabym fajne miejsce do tego. - Ja się nie zgadzam, wolę, żeby była tu hala tak jak jest - dodaje Pani Maria. - Kawiarni mamy dosyć - tłumaczy.

- Myślę, że to dobry pomysł, bo Bydgoszcz musi się jakoś rozwijać, żeby te miejsca uatrakcyjnić, żeby było fajnie - odzywa się na to pan Marek.

Miasto podjęło już wstępne rozmowy z właścicielem budynku firmą Społem. Na razie Pałacyk przechodzi remont elewacji.

Źródło: TOK FM

zrodlo:http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,7204402,Zamiast_schabu_i_jeansow___galeria_i_kawiarnia.html?utm_source=Nlt&utm_medium=Nlt&utm_campaign=1077720

Gość
Awatar użytkownika

Właścicielem Hali Targowej jest Bydgoska Spółdzielnia Spożywców, a nie Społem. Spółdzielnia ta "dostała" ten obiekt bodaj w latach 70- tych. Ostatnio został on poddany liftingowi. Wygląda teraz trochę lepiej. Problemem tego obiektu jest szklany dach i kiepska kanalizę
Wątpliwe aby zarząd tej spółdzielni zgodził się na tak radykalną zmianę, która pozbawiłaby go dochodu z dzierżaw na rzecz nieprzewidywalnych wydatków na planowaną adaptację.

Gość
Awatar użytkownika

Galeria nie powstała, ale z zewnątrz nastąpiło radykalne odnowienie.

Załączniki:
Zdjęcie0113.jpg
Zdjęcie0113.jpg [ 63.2 KiB | Przeglądany 4171 razy ]
Zdjęcie0110.jpg
Zdjęcie0110.jpg [ 74.64 KiB | Przeglądany 4173 razy ]
Zdjęcie0111.jpg
Zdjęcie0111.jpg [ 55.34 KiB | Przeglądany 4176 razy ]
Zdjęcie0112.jpg
Zdjęcie0112.jpg [ 55.24 KiB | Przeglądany 4175 razy ]

BSMZ Bunkier

Trochę pobawię się w archeologa. Ostatnio byłem na hali, pełno pustych straganów. Jedna alejka jest właściwie cała pusta. Ciekawe jak długo reszta handlarzy wytrzyma..

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

a ja ostatnio rozmawiałem z Aleksandrą Lau, moją koleżanką zresztą ;) Jak się okazało ten pomysł to tylko koncepcja, projekt, który tak naprawdę nie miał być wprowadzony w życie. Ola bardzo się zdzwiła jak znalazła w internecie mój post w którym się zastanawiam nad jej pomysłem :)
Teraz po dwóch latach pewnie bliżej niż dalej do zmian na hali. Miejsce się zmieniło i kto wie jak dalej potoczą się losy.

Gość
Awatar użytkownika

GrapHite pisze:
Teraz po dwóch latach pewnie bliżej niż dalej do zmian na hali. Miejsce się zmieniło i kto wie jak dalej potoczą się losy.

Oj nieprędko to nastąpi. Hala Targowa jest na sprzedaż, cena wywoławcza to 11,5 miliona złotych. Bydgoska Spółdzielnia Spożywców, chętnie pozbędzie się tej nieruchomości. Cena iście zaporowa, ale tak została wyceniona przez rzeczoznawcę. Jeżeli nie znajdzie się chętny, to na żadne radykalne zmiany nie należy liczyć. Pozostanie tych kilkunastu dzierżawców i nic poza tym.

Gość
Awatar użytkownika

Ciekawa cena biorąc pod uwagę, że gmach Dyrekcji Kolei na Dworcowej ma cenę 6 mln, a realnie klient (miasto)chce dać 3 mln. Hala przy tamtym budynku jest jak kiosk lub buda dla psa. Skąd się biorą ci rzeczoznawcy?

Gość
Awatar użytkownika

kiedyś natknąłem się na ogłoszenie, gdzie wystawiona była kamienica na Starym Rynku - tam gdzie są Delikatesy Wiedeńskie - cena 11 baniek :o

Gość
Awatar użytkownika

Hrab pisze:
Ciekawa cena biorąc pod uwagę, że gmach Dyrekcji Kolei na Dworcowej ma cenę 6 mln, a realnie klient (miasto)chce dać 3 mln. Hala przy tamtym budynku jest jak kiosk lub buda dla psa. Skąd się biorą ci rzeczoznawcy?

Owszem, ale w przypadku Spółdzielni Spożywców trzeba przestrzegać procedur, aby potem do prezesa Piszczka nie wpadło CBA :D . Dodam też że gmach Dyrekcji jest jednak kilka lat młodszy ;) poza tym lokalizacja Hali jest dalece bardziej "wartościowa"

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]