GrapHite pisze:
Jeśli chodzi o zdjęcie które pokazałem to oczywiście jest to ten na wyszyńskiego. Pozostałe dwa (w pobliżu Zawiszy i jednostki wojskowej ) mają betonowe murki.
K`woli ścisłości to wówczas była to ulica Leśna, która kiedyś od Gdańskiej ciągnęła się wzdłuż Kasztanowej wchodząc do lasu i prowadząc na Czarnówko duktem, który do dziś przecina Las Gdański. Zaś co do tego, że jest to ten wiadukt nie ma wątpliwości także dlatego, że oba przy Zawiszy są na odcinku dwutorowym, zaś jak przyjrzycie się temu zdjęciu to widać tam jeszcze piąty tor za drugą z lokomotyw. I to by się zgadzało bo do dziś jest tam odgałęzienie do lokomotywowni.
Zaś co do zdjęć wklejonych przez Escobara też skłaniałbym się do stwierdzenia, że zostało ono wykonane nie na Rynkowie - Wiadukt a na węglówce pomiędzy Gdańską a Rynkowem. Wygląda to miejsce jak niepozorny wiadukt prowadzący na południe od Rekraacyjnej. W trójkącie pomiędzy torami Bydgoszcz Główna/Leśna/Rynkowo jest jeden dom i właśnie tamtędy poprowadzony jest dojazd do niego (jeden z dwóch). Nie pasuje mi tylko zdjęcie EZT bo pasażerskie pociągi tym odcinkiem nie jeżdżą...
Natomiast zaskoczył mnie WDW pisząc, że wiadukty pod linią kolejową zostały wybudowane na pół wieku przed samą budową trasy. Mógłbyś rozszerzyć jakoś tę informację? Bo dotychczas nigdy jej nie słyszałem, a przyznam, że zastanawiałem się nad przeznaczeniem tych wiaduktów za Zawiszą bo oba uważałem, że zawsze prowadziły donikąd

i zastanawiałem się czy tam kiedyś były jakieś drogi. Czyli przez blisko 50 lat stały wolnostojące budowle nad lasem...?