Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest sobota, 3 maja 2025, 16:19

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Strzelnica
Gość

Szukam informacji na temat działania strzelnicy działającej w okolicach ostromecka . Niestety nigdzie nie mogę odnaleźć żadnych informacji. Jak do tej pory jedyne co ustaliłem to iż prosperowała w okresie międzywojennym. Do dzisiejszego dnia zachowała się w dość dobrej kondycji ( może dla tego,że prawie nikt o niej nie wie ).

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Sprawdź, czy w Ostromecku działało gniazdo Sokołów.

Gość

Nie "znalazłem" tego stowarzyszenia w Ostromecku, być może korzystali z tej strzelnicy...

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Jeszcze jedno, na pewno chodzi o strzelnicę w samym Ostromecku, czy też o tą widoczną ma mapie pomiędzy Wałdowem Królewskim, a Nowym Dworem?

Gość

Tak chodzi o strzelnice w Ostromecku, jak tylko skończy się białe szaleństwo to wyjdę zrobić kilka zdjęć ( i jeszcze jedno w niedalekiej odległości od strzelnicy tj.około 30-40m znajdują się okopy, jest ich kilka )

Gość

jak obiecałem :

Załączniki:
os ok.JPG
os ok.JPG [ 169.36 KiB | Przeglądany 18828 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Zdjęcie nie pokazuje chyba strzelnicy, lecz typowe okopy strzeleckie, takie same jak w lasach za Osową Górą. Może jest to jakaś linia obronna wykonana przez Niemców na okolicznośc zbliżania się frontu od wschodu.

Gość

Hrab ma rację. Jest to typowy niemiecki okop, jakich dziesiątki kilometrów wybudowano na południe od Bydgoszczy w drugiej połowie 1944 roku. Stanowił ona zapewne element obrony wschodniego przyczółka mostu w Fordonie.
Co do rejonu Osowej Góry, to są tam wyłącznie polskie okopy z 1939 roku oraz powojenne.

-- niedziela, 28 mar 2010, 16:30 --

Czy mógł być sprecyzować, w którym dokładnie miejscu znajdują się pozostałości strzelnicy? Wykonuję obecnie kwerendę archiwalną dla zespołu pałacowego w Ostomecku, toteż mogę rozeznać również i ten temat.

,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć

Gość

Co do okopu to niestety ale ze względów logistycznych było by totalną bzdurą tworzenie akurat w tym miejscu obrony, nie chroni żadnej drogi, mostu czy też innej ważnie strategicznie budowli, zresztą leży w dużej odległości od ciągów komunikacyjnych. Moim zdaniem jest to miejsce szkoleń co tłumaczy bliską odległość strzelnicy.

Gość

Ponawiam prośbę o podanie lokalizacji okopu. Inaczej cała dyskusja nie ma sensu.
Z racji zawodu i zainteresowań przewędrowałem dziesiątki kilometrów okopów na Kujawach i Pomorzu. Widziałem je w najdziwniejszych miejscach, niekiedy całkowicie pozbawionych znaczenia militarnego. Powód jest prosty - to co pozostało do dzisiaj, to tylko niewielki fragment pierwotnego systemu umocnień. Reszta została całkowicie zasypana. Podobnie rzecz może wyglądać w Ostromecku.

,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć

Gość
Awatar użytkownika

Wiem, że są trzy kategorie okopów w rejonie Bydgoszczy. Te polskie w ramach przygotowania do wojny obronnej w 1939, te niemieckie w ramach przygotowania do obrony w 1944 i powstałe bezpośrednio po wojnie - Rosjanie nakazali kopanie całych ciągów okopów już po wyzwoleniu. Zapewne były dwa powody - zabezpieczenie przed zmianą sytuacji na froncie i dalej idące obawy o konflikt z zachodem - na bazie teorii nieuchronnego konfliktu systemów politycznych , które stały się podstawą zimnej wojny.
Spotkałem kiedyś człowieka, który uczestniczył w młodzieżowych hufcach zajmujących się przymusową budową okopów tej trzeciej kategorii na w lasach na zachód od miasta.
Swoją drogą to ciekawy temat , który warto byłoby rozwinąć, nawet jako odrębny wątek, skoro kolega Robert jest w nim dobrze zorientowany. Sam jestem ciekaw, co kiedy wykopano, bo jeżdżąc rowerem po lasach za Osową Górą widuję mnóstwo zygzakowatych rowów w różnych rejonach.

Gość

Jestem jak najbardziej za. Do wyszczególnionych przez Kolegę kategorii należy doliczyć dwie kolejne:
1. Niemieckie i polskie okopy z okresu Powstania Wielkoposlkiego
2. Niemieckie okopy z 1914 roku (linia obronna Pawłówek - Fordon)

Gość

Fragment mapki WIG P36-S26-F, obiekt oznaczony.
Nie wiem tylko czy akurat to miejsce miał kolega etfi na myśli.

Załączniki:
mapka.jpg
mapka.jpg [ 239.76 KiB | Przeglądany 18555 razy ]

Gość

Nie to nie to miejsce.

Gość
Awatar użytkownika

Korzystając ze słonecznej Wielkanocy byłem z rodziną na spacerze w Ostromecku. Idąc drogą w stronę Mózgowiny spotkaliśmy sympatyczna panią, która mieszka tu od urodzenia. Zapytałem o strzelnicę. Dowiedziałem się, że jest to zaniedbane i zarośnięte miejsce za torami w okolicy stacji kolejowej w pobliżu rejonu określanego jako Smolniki. Pewnie wypalano tam kiedyś węgiel drzewny. Strzelnica funkcjonowała przed wojną i miała związek z pałacem i ostromeckim majątkiem. Może miała coś wspólnego z polowaniami organizowanymi przez właścicieli majątku – Alvenslebenów ?
Wracając ze spaceru po Lesie Mariańskim przejechałem się wokół tego rejonu, ale nie było kogo zapytać, a nie miałem czasu na chodzenie po lesie. Czas było jechać na świąteczny obiad.
Na przedwojennej mapie jest zaznaczony za torami kwadracik, do którego prowadzi ścieżka. Może to tam. Wiem też już gdzie można dowiedzieć się dalszych szczegółów.
Przy okazji interesujący bydyneczek przy stacji w Ostromecku. Wygląda jak mini wieża ciśnień. Ale bardzo niska. Co to jest?

Swoją drogą stacja w Ostromecku to ciekawy obiekt. Spore zabudowania stacyjne, stary blok pracowniczy i dom za torami, wszystko wygląda na XIX w (most na Wiśle istniał od 1893 r.). Prawie jak na stacji węzłowej, którą Ostromecko nie jest. Ciekawe jaki cel miała taka rozbudowana infrastruktura na zwykłej stacyjce? Może kiedyś miała inne znaczenie w związku z istnieniem pruskich koszar huzarów w Nowym Dworze?

Załączniki:
Ostromecko 4IV2010 (5).jpg
Ostromecko 4IV2010 (5).jpg [ 59.47 KiB | Przeglądany 18470 razy ]

Gość

Co do twoich podejrzeń to faktycznie jest to wieża ciśnień. I może jeszcze odpowiedź na pytanie dotyczące stacji - powodem aż tak dużej infrastruktury tj. ilości budynków, peronów, bocznic kolejowych itp. było to że, w okresie międzywojennym Ostromecko było miejscowością turystyczną .> nie wspominając o transporcie towarowym cegieł i dachówek, drewna z pobliskiego tartaku czy też słynnej na owe czasy wody mineralnej<

-- 5 kwi 2010 --

Załączniki:
ostrometzko.jpg
ostrometzko.jpg [ 59.48 KiB | Przeglądany 18408 razy ]

Gość

Jako, że byłem na grzybkach a byłem niedaleko to wpadłem strzelić fotkę byłej strzelnicy ( w głębi widać resztki kulochwytu )

Załączniki:
strz.JPG
strz.JPG [ 118.65 KiB | Przeglądany 17923 razy ]

Gość

mam mapkę z naniesioną strzelnicą, próbuję wkleić, ale bez skutku. To chyba nie na mój wiek...

BSMZ Bunkier

Stanislaw pisze:
mam mapkę z naniesioną strzelnicą, próbuję wkleić, ale bez skutku. To chyba nie na mój wiek...

viewtopic.php?f=21&t=56

Gość

Załączam mapkę z naniesiona strzelnicą. To obiekt nr 3.

Załączniki:
21.jpg
21.jpg [ 35.75 KiB | Przeglądany 12616 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]