AERO pisze:
Cytat ..." Na nieregularne rozplanowanie cmentarza parafii św. Wincentego á Paulo miało wpływ wiele czynników i zmian. Można stwierdzić, iż w ciągu minionych 125 lat przeszedł on cztery etapy zmieniające zarówno jego układ jak i powierzchnię:
I etap – cmentarz gminy Bielawy (lata 1884 – 1910), najstarsza historycznie część cmentarza
II etap – W październiku 1929 r. zarząd miasta Bydgoszczy podarował parafii św. Wincentego a’ Paulo parcelę o powierzchni 2 ha i 45 arów, przeznaczoną na powiększenie cmentarza.
III etap – Po 1945 r. cmentarz powiększono o fragment cmentarza w kierunku ul. K. Puławskiego. Następnie w latach 70-tych cmentarz został powiększony o tereny obejmujące teren przy kościele Zmartwychwstania Pańskiego – część dawnej żwirowni.
IV etap – Ostatnia zmiana terenu cmentarza zaszła na początku lat 80-tych, kiedy zlikwidowano dom zarządcy cmentarza i niewielki ogród, w miejscu tym powstały cztery pola grzebalne."
...nie spocząłem "na laurach" - wyszukałem.
Tam BYŁ CMENTARZ! ...i w tym samym czasie był też cmentarz bielawski.
Być może lokalizacja jest dużo starsza, niż cmentarza bielawskiego, gdyż podane przez Ciebie informacje wskazują na znaną obecnie nerkopolię.
Znalazłem go na dość dokładnym planie z 1908 roku. Jest na terenie ówcześnie leśnym.
Malutki. Jeśli wierzyć w wyskalowanie mapy, to zajmował kwadrat o boku ok. 25m.
http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?i ... m=pubstatsNie znalazłem natomiast jeszcze żadnych wzmianek o tej lokalizacji.
...no to jest zagadka: od kiedy istniał, kiedy został zlikwidowany, czy zostały jakieś ślady, jakiego wyznania?
Zniknąć musiał pomiędzy 1908 a 1914, gdyż na dokładnym planie z 1914 roku już go nie ma.
Być może jego umiejscowienie, bądź co bądź, niezły kawałek od najbliższych budynków mieszkalnych oraz w lesie, miało związek z epidemiami w 1845-46 roku?
Wskazówką zaś do likwidacji może być data budowy kolejowej linii skrótowej - węglówki do Maksymilianowa, o której wspomniał Hrab.
Widzę w podglądzie, że WDW w międzyczasie napisał, iż prace przygotowawcze do utworzenia tej linii zaczęły się przed rokiem 1918. Biorąc pod uwagę ważność tej linii oraz fakt, że dopiero w 1928 roku było technicznie możliwe ułożenie torowiska, to prace mogły zacząć się nawet w 1914, likwidując przy tym ten cmentarzyk.
...historia zaczyna się składać do kupy:)