Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest wtorek, 6 maja 2025, 00:06

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Gość

jak to powiedział Dawid ja tam już trochę jeżdżę i trochę wiem o tym terenie może to nie moje podwórko ale co ciekawsze wiem gdzie jest i moja żona i 5 letnie dziecko też coś o tym wiedzą. Z miłą chęcią pokarze co znalazłem i czekam czy ktoś może wie wiecej o tym terenie jestem bardzo ciekawy.Mile widziana wymiana poglądów.Pozdrawia Marek żona Kasia i syn Krystian. Dla ciekawych polecam profil żony na nk kasia Jacheć (podgórska) miłego oglądania .Którą elektrociepłownie chcecie zwiedzać tą przy polu paintbalowym czy tą w głębi zakładu ta w głębi jest ciekawsza obok jest rozdzielnia i zbiornik wyrównawczy wody, przepompownia kwasów i haka nitracyjna . Co do ujęcia wody zakładu temat do sprawdzenia na mapach jest zaznaczony kanał nysy łużyckiej na obecnych jak i niemieckich. Namiary mam ale tam nie byłem rzeczywiście w pobliżu znajduje się budynek może to stacja pomp jak sprawdze dam znać

Gość
Awatar użytkownika

W planach mamy do obejrzenia kotłownię tą w głębi zakładu. Może uda się zobaczyć teren poligonu(strzelnicy zakładowej), ostatnio zalegały tam na placu tony worków foliowych. Postaram się jak nie zapomnę zabrać ze sobą kilka materiałów ikonograficznych dla lepszego zobrazowania tego co będziemy oglądać.
Kilka wątków o Brożku i Krzystkowicach jest w dziale D.A.G. Fabrik Bromberg 1939-45. Warto zajrzeć :)
Sporo zdjęć z ostatniego wyjazdu jest tutaj:
viewtopic.php?f=11&t=4293

Czy pisząc że w pobliżu tej drugiej kotłowni jest hala nitracyjna masz na myśli ten budynek ?

Maciej Kulesza pisze:
Obrazek

Gość

Ten budynek na pewno nie jest halą nitracyjną to raczej rozdzielnia wewnątrz jest mnustwo rurek którymi były prowadzone kable. Na prawo od tego budynku jest zbiornik wyrównawczy wody Maciej Kulesza również go przedstawia na zdjęciach . Budynki przepompowni i ogromna hala są przy drodze wjazdowej do kotłowni innej przejezdnej drogi tam nie ma więc na pewno je zwiedzicie, przy dużej hali trzeba uważać z ogniem ostatnio jacyś wariaci wykopali tam troche siarki z piwnic budynku. Na strzelnicy worki pewnie są tam jest składowisko odpadów wtórnych. Zwiedzając remize możecie zobaczyc 2 kotłownie to na prawdę niedaleko ok. kilometra od remizy

Gość
Awatar użytkownika

W budynku ze zdjęcia znajdował się turbozespół czy jak kto woli turbogenerator oraz rozdzielnia, stąd ta duża ilość rurek na kable.
Jak będziemy przy kotłowni to będziemy szukać tej hali o której piszesz. Na kotłownię bliżej remizy szkoda czasu, jest to obiekt bliźniaczy z tą w głębi zakładu. Lepiej zwiedzić inne kąty :)

Gość

bunkier pisze:
Mam nadzieję ze śniegi stopnieją bo jak nie to zabieramy narty i rakiety śnieżne :D

No co? Daliście radę w styczniu 26 km przejść w śniegach i pod radzieckim obstrzałem, to teraz nie poradzimy sobie :D ? W razie bierzemy sanki i maruderów będziemy ciągnąć :roll:
A może rowerki byłyby dobrym środkiem transportu po tym terenie? Pojawia się tylko POWAŻNY problem ich dowiezienia na miejsce...

Gość

Wybacz ze sie doczepiam tego tutrogeneratora to dziala na turbinie parowej
a tam jest spory kawalek do kotlowni. Moim zdaniem to hydrogenerator i to by wyjasnialo przeznaczenie zbiornika na wode obok budynku

BSMZ Bunkier

Jak ktoś nie ma transportu dysponujemy jednym miejscem wolnym :)

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Poszukuję dwóch miejsc :) lub osoby z prawem do poruszania się pojazdami (kierowcy) na zmianę dla mojej Kamili.

Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Złośliwość jest podstawą wszelkiej przyjaźni. Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą

Gość
Awatar użytkownika

Mam taką propozycję na załogi do samochodów, ale oczywiście to wszystko do uzgodnienia.
W takim układzie odpada 4 samochód:

I
salomon
bunkier
Graphite
wichura

II
kita + 1
krajan + 1

III
Macio
+ 1
+ 1
Mario

Gość
Awatar użytkownika

MAREK pisze:
Wybacz ze sie doczepiam tego tutrogeneratora to dziala na turbinie parowej
a tam jest spory kawalek do kotlowni. Moim zdaniem to hydrogenerator i to by wyjasnialo przeznaczenie zbiornika na wode obok budynku

Oczywiście mógł być tam hydrogenerator. Nasuwa się jednak pytanie, dlaczego zlokalizowano budynek tak daleko od ujęcia wody tak potrzebnej do napędu. Moja teoria jest taka, oczywiście mogę się mylić. Zbiornik na wodę był na potrzeby kotłowni, wytworzona para napędzała turbogenerator. To tak w skrócie. Odległość między tymi obiektami jest niewielka, w zupełności ciśnienie pary było by wystarczające do napędu turbiny. W Bydgoszczy przy dwóch kotłowniach hale turbin były oddalone od budynku kotłowni w linii prostej ok. 300 m. W Krzystkowicach jest podobnie, może trochę bliżej. Z ciekawością przyjrzę się jeszcze raz tym obiektom bardziej szczegółowo. Może nasuną się nowe wnioski.

Aha, i jeszcze jedno co może potwierdzać moją teorię, spacerując po lesie widoczne są fundamenty słupów które szły od kotłowni do budynku turbiny, prawdopodobnie ułożony był na nich parociąg, rura wchodziła w górnej części budynku.

Gość

Przepraszam , że tak długo , ale przysypała mnie praca i nie miałem szans nawet na chwile usiąść do komputera.

Co do administratora terenu , to nadleśnictwo Krzystkowice zawiaduje całym terenem dawnego zakładu DAG. Ciekawostka nazwa dawnej miejscowości Krzystkowice pozostała w urzędowym obiegu właśnie w strukturach leśnych jako nadleśnictwo Krzystkowice , a nie np. Nowogród Bobrzański .

Mówię oczywiście o strefie cywilnej, ponieważ Wojsko Polskie zajmuje również część terenu do tej pory.

Co do radarów - prośba moja miała proste uzasadnienie - niestety " obrotni " nasi krajanie uważali obiekty DAG za darmowe i anonimowe śmietnisko i miejsce imprez - alkoholowo - narkotykowych. Kamery powodują ,że taki proceder w tej chwili jest znikomy.

A co do pomysłu współpracy - to jestem jak najbardziej za :) bo wiadomo Bydgoszcz i Krzystkowice to bliźniacze zakłady musimy więc sobie pomagać :) a będziemy u Was dość szybko , bo na Konferencji Odkrywcy 17 - 19 maja

Gość

Wszystkie nasze prace i realizowane działania są przy współpracy z Nadleśnictwem Krzystkowice , i dlatego znam położenie np. radarów. Częste kontrole Straży Leśnej są powodowane właśnie " zwyczajem " śmiecenia i niszczenia ( złomiarze) .

Co do przewodnika - nie ma sprawy ja z wami pojadę :) a Nadleśnictwo na pewno będzie wiedziało jakich gości mamy :)

Gość
Awatar użytkownika

Dawidoff pisze:
A co do pomysłu współpracy - to jestem jak najbardziej za :) bo wiadomo Bydgoszcz i Krzystkowice to bliźniacze zakłady musimy więc sobie pomagać :) a będziemy u Was dość szybko , bo na Konferencji Odkrywcy 17 - 19 maja

Bliźniacze tylko z pierwszego członu nazwy :)
Szkoda tylko że na konferencji zobaczycie ułamek D.A.G Fabrik Bromberg
Ale postaram się Wam przybliżyć historię zakładu w piątkowy(17.05) wieczór.

Chętnie skorzystamy z Waszej gościnności i pomocy w zwiedzaniu Waszego zakładu :)

BSMZ Bunkier

bunkier pisze:
Mam taką propozycję na załogi do samochodów, ale oczywiście to wszystko do uzgodnienia.

I
salomon
bunkier
Graphite
wichura

II
kita + 1
krajan + 1

III
Macio
+ 1
+ 1
Mario

Dla mnie jak najbardziej OK.

Gość

:) wiem o co chodzi , ale zawsze lepiej kłaść nacisk na to co nas łączy , niż co dzieli :) :)

Gość

a tak poważnie to jesteśmy świadomi , że zobaczymy bardzo mało , ale nasz udział był powodowany chęcią uchwycenia kontaktu z kimś kogo temat DAG ( i nie tylko oczywiście !!) pasjonuje , ale okazało się , że prędzej zobaczymy się na Krzystkowicach :)

Gość
Awatar użytkownika

Zobaczycie bardzo mało nie z braku czasu, ale z braku... DAG :(
Wiele z tego co było zostało zlikwidowane, teren zrekultywowany i powstał Bydgoski Park Przemysłowo - Technologiczny (BPPT) :(

BSMZ Bunkier

bunkier pisze:

I
salomon
bunkier
Graphite
wichura

II
kita + 1
krajan + 1

III
Macio
+ 1
+ 1
Mario

Graphite miał ze mną jechać, ale jeżeli macie miejsce to rozłożymy ludzi po równo :)

Gość
Awatar użytkownika

A tak może być :?:

I
salomon
bunkier
kita + 1

II
krajan + 1
Graphite
wichura

III
Macio
+ 1
+ 1
Mario

BSMZ Bunkier

Heh mi to obojętne czy pojadę z Pawłem czy Krzychem, niech Paweł rozstrzygnie :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]