Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest piątek, 2 maja 2025, 22:30

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

szkieletor999 :D :D :D :D :D
Człowiek nadaje się do rozmów w tłoku :D :D :D :D
Jak ktoś kto nie umie poprawnie pisać, chce robić interesy? Skąd się w ogóle to cudo wzięło na forum?
A cmentarz w tym miejscu to kolejny poroniony pomysł... "Dzieci, chodźcie na spacer. Wiecie, jak tatuś był młody to tu gdzie teraz spacerujemy między grobami, były łąki." Najlepiej niech jeszcze zrobią cmentarz koło jeziorka w Myślęcinku, może kolega szkieletor też ma tam ziemię ;)

Gość

Miasto 20 lat temu wywłaszczyło już około 8 ha gruntu rolnego z 16 ha i wtedy były to nawet dobre pieniądze a teraz pozostało 8 ha i miasto mówi że nie ma teraz pieniędzy na wykup mojej własności bo maja ważniejsze wydatki .Nie mam zamiaru czekać znowu 20 lat ,więc chcę działać ,może faktycznie bez księdza proboszcza .Jako zakład pogrzebowy bym był administratorem i właścicielem cmentarza parafialnego .Ksiądz proboszcz by odprawiał pogrzeb i to cała jego rola . Chcę spróbować założyć cmentarz bo innego pomysłu tam nie widzę. Przecież nie postawię tam warsztatu samochodowego albo myjki .

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Sam się lepiej pogrzeb... Niestety większość takich dóbr przypadają w udziale totalnym imbecylom i służą realizowania poronionych pomysłów, podczas gdy te wartościowe idee pozostają w głowach twórców, nie mających środków na ich sfinalizowanie :(

Gość

Rozumiem zniecierpliwienie kolegi szkieletora, Polska to taki dziwny kraj w którym nie starcza czasami życia jednego pokolenia żeby państwo wywiązało się z zobowiązań które samo na siebie nakłada. Miałem w rodzinie podobną sytuację z tym że działka była w Myślęcinku. Już w latach 70-siątych przychodziły pisma blokujące wszelkie inwestycje na tym gruncie bo był zakwalifikowany do wykupu przez miasto. Sprawa do dzisiaj nie została sfinalizowana, a właścicielem jest już spadkobierca czyli następne pokolenie.
Proponuję koledze szkieletorowi, żeby jednak rozpatrzył inne opcje zagospodarowania terenu.Bliskość tak dużego osiedla aż się prosi o interes związany z rekreacją. Wymagało by to obrotnej osoby, do organizacji imprez np. dla rekonstruktorów, pikniki rycerskie tak ostatnio popularne, zaprosić cyrk, wesołe miasteczko, zorganizować pchli targ, wynająć miejsca pod kramy które zapewne pojawiły by się przy takich imprezach, zloty motocyklistów, starych samochodów, albo modelarzy z latającymi modelami. A jeśli już cmentarz, to w najdalszym kąciku działki cmentarz dla zwierząt, w formie parku z fontanną itp. Myślę że wiele osób chciało by żeby ich pupile miały godne miejsce pochówku za przystępną cenę. I nie musi to wcale oznaczać pochówku w ziemi, może jakaś ściana pamięci z wnękami na pojedyncze pochówki?
Może warto było by zapytać mieszkańców o zdanie, np, na jakimś walnym zebraniu członków spółdzielni mieszkaniowej.

Gość

Widzę że nie chcecie cmentarza ,przemyślę to . Może w takim razie usługi sportu i rekreacji itp. ale jeśli nie znajdę prywatnego inwestora to będzie cmentarz.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Górki w Fordonie aż się proszą o całoroczne tory saneczkowe, skocznie, miejsca piknikowe, gdzie można by rozpalić ognisko ...
Jak wiadomo niestety trzeba dużo kasy żeby o czymś takim myśleć i nie koniecznie musi się zwrócić.
Akurat na tym terenie (w dolince) najbardziej zapadły mi w pamięci imprezy pod tytułem "Pieczenie ziemniaka". Były to imprezy, które przyciągały podobną rzeszę ludzi co Piknik Country.

Gość

Gdyby założenie cmentarza było takie proste i dochodowe, to każdy np. zakład pogrzebowy miał by swój cmentarz. Nie jestem za bardzo w temacie ale nie słyszałem o prywatnym cmentarzu, i proszę nie mylić zarządcy z właścicielem. Proponuję koledze szkieletorowi odwiedzić kilka urzędów a zapewne wyleczy się z swojego pomysłu z cmentarzem.
Imprezy które proponowałem nie wymagają szczególnie wielkich nakładów, tylko dobrego organizatora. Być może udało by się dostać nawet jakieś dofinansowanie z UE na niektóre projekty. Proponuję też koledze przejechać się np. do Biskupina żeby zobaczyć jak tam jest to fajnie zorganizowane i ile radości dzieciakom daje np, strzelanie z łuku, jazda konna i inne proste zabawy za które płaci się stosunkowo nieduże pieniądze, o kramach rzemieślników nie wspomnę.
Ma kolega klientów na wyciągnięcie ręki, trzeba ich tylko zachęcić żeby przyszli i wydali trochę pieniędzy.

Gość

Jest taki cmentarz w Bydgoszczy , administratorem jest zakład pogrzebowy .
Zainteresowałem się tematem o imprezach z ogniskiem i pieczeniem ziemniaka ,można by było wejść za drobną opłatą , oczywiście teren ogrodzony na stałe ( piwko ,muzyka itp) .

Załączniki:
GRANICA  NASZEJ  ZIEMI.jpg
GRANICA NASZEJ ZIEMI.jpg [ 155.68 KiB | Przeglądany 2963 razy ]

Gość

Dla przykładu w Krakowie dwa lata temu gmina zabierała się do budowy cmentarza "od zera" wraz z firmą prywatną w ramach partnerstwa prywatno - publicznego. Koszt budowy 1 ha cmentarza (kanalizacja, alejki, porządkowanie terenu itp.) w rejonie, gdzie istnieje infrastruktura oszacowano na 1 milion zł....
I jak już wcześniej zauważono, należy rozdzielić właściciela cmentarza od zarządcy. Bo do zarządzania cmentarzem można oczywiście wyznaczyć podmiot prywatny - zakład pogrzebowy czy firmy takie jak toruński Urbitor zarządzający też giełdą rolną i obiektami biurowymi :) Pomysł z grilem i terenem zabawowym dla żyjących jest jednak lepszy :)

Gość

Na cmentarzach mogą być toy toye , woda do podlewania była by studnia głębinowa .

Wstępnie się pytam czy pieczenie ziemniaka pasuje wam za opłatą ? .

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Wpierw zrobić takie "pieczenie ziemniaka" bez opłaty, by zobaczyć czy ludzie się zainteresują, czy będą chętni i wtedy też przy ognisku wspólnie porozmawiać nawet o kosztach kolejnych spotkań. Wpierw zrobić "małą reklamę", takie promocyjne akcje, by rozpropagować teren i wydarzenie.

Gość

Picnic country był ładnych lat temu na mojej działce o nazwie "Ranczo Przylesie " i to była 100% super zabawa ,
właśnie coś w tym stylu chcę zrobić ale płatne musi być bo reklamę to już dawno mam ,chyba że się znajdzie sponsor i mi odpali za dzierżawę miejsca to wszyscy będą zadowoleni .

Gość
Awatar użytkownika

A mnie pomysł szkieletora999 bardzo się podoba. Cmentarz to świetna inwestycja w glebę. Mamy tam miejsce pamięci, mamy proboszcza pogrzebanego na skwerku gdzie szczają psy, niech będzie i cmentarz. Przecież to świetny biznes plan :!: Popieram. Nie słuchaj nikogo, tylko załóż cmentarz, byle nie komunalny, bo ja tylko na takim mogę w przyszłości spocząć. Załóż obiekt dedykowany np. jehowym, lub muzułmanom. Na pewno się ucieszą z odrębności placowej, a i trupów w przyszłości będziesz miał bez liku.

Gość

seth pisze:
A mnie pomysł szkieletora999 bardzo się podoba. Cmentarz to świetna inwestycja w glebę. Mamy tam miejsce pamięci, mamy proboszcza pogrzebanego na skwerku gdzie szczają psy, niech będzie i cmentarz. Przecież to świetny biznes plan :!: Popieram. Nie słuchaj nikogo, tylko . Załóż obiekt dedykowany np. jehowym, lub muzułmanom. Na pewno się ucieszą z odrębności placowej, a i trupów w przyszłości będziesz miał bez liku.

"załóż cmentarz, byle nie komunalny, bo ja tylko na takim mogę w przyszłości spocząć"

To znaczy że nie chcesz leżeć na moim cmentarzu , gdybym założył właśnie komunalny dlaczego ?

Gość

Myślałem również nad takim "Ranczem Przylesie " czyli bym zrobił ławki , stoliki , toy toy własnej roboty z desek ,kosze na śmieci , miejsce na ognisko i to wszystko ogrodzę np. siatka ogrodowa , wstęp 5 zł od osoby i można wnosić swój alkohol , od piątku do soboty od 12 do 23 i w niedziele od 12 do 21 , miejsca by było na 100 osób a z czasem więcej ławek bym zrobił w zależności od kasy .

Gość

szkieletor999

Rozumiem , że ruina domostwa na górce ...to Twoja dawna posiadłość ;)

Skoro już jesteś na forum, to zamiast robić business plan dot. tego terenu , opowiedz o jego dziejach . ;)
Prawdopodobnie masz sporo do opowiadania . Może posiadasz jakieś stare fotografie ?
Tak by było dużo sympatyczniej ;)

Gość

Na ruinach był dom i obok była stajnia dla koni ,mój dziadek kupił tą ziemię a mi przekazał darowiznę . Zdjęć nie posiadam bo to było 50 lat temu ,jak mój dziadek kupił ten grunt rolny .

Gość

Szkoda !

Po cichu liczyłem na fotki dot. dawnego lotniska - szybowiska .

Ok. 20 lat temu miałem pomysł na tą górkę i jej przedpole.
Przestałem o tym myśleć , kiedy m\w w 1993 roku przeprowadzono tam linię energetyczną.
Ta wątpliwa ozdoba zeszpeciła całą okolicę i skutecznie zablokowała moje plany .
Zrealizowałem je częściowo później ale na innym terenie .

Gość

Czyli jaki pomysł na te górki ,bo mnie to bardzo ciekawi .

Gość
Awatar użytkownika

szkieletor999 pisze:
Czyli jaki pomysł na te górki ,bo mnie to bardzo ciekawi .

Cmentarz. To świetny i przyszłościowy projekt. Ładnie taka nekropolia wygląda z tzw. okna, a do tego całkiem fajna lokalizacja. Każdy chciałby mieć tak piękną lokalizację grobu. Nawet ja.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]