Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest czwartek, 8 maja 2025, 00:02

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Gość

Wpadła mi w ręce dziwna mapa, jak również wykaz linii tramwajowych. Ulica im. generalissimuss Józefa Stalina, Plac Rewolucji Październikowej, Plac Bohaterów Stalingradu, plac Pawła Findera, ulica Juliana Marchlewskiego, ulica Czerwonej armii... Gdzie to jest??? Białoruś, Gruzja, Korea Północna?? Aliści, jak mniemam, chyba to nie Bydgoszcz. Ale przecież rzeka Brda przez Bydgoszcz płynie... Proszę o pomoc!!!

Załączniki:
mapa 001.jpg
mapa 001.jpg [ 86.62 KiB | Przeglądany 3461 razy ]
tramwaje 001-1.jpg
tramwaje 001-1.jpg [ 106.49 KiB | Przeglądany 3461 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Bydgoszcz, Bydgoszcz :) Zobacz na skrzyżowanie 1go Maja (Gdańskiej) i Armii Czerwonej (Focha) - po prawej nawet napisane jest Jagiellońska.

Gość

Przekreślona ulica Stalina i dopisek: Jagiellońska to moja robota...

BSMZ Bunkier

Z którego roku ta mapa ?

Gość

Przewodnik, z którego jest ta mapa, wspomina w treści o roku 1956-tym. Niestety, okładka nie zachowała się. Przewodnik mógł ukazać się w 1956, przed odwilżą październikową, gdy Gomułka doszedł do władzy. Z jego przyjściem i którymś plenum KC KPZR zakończył się kult jednostki Stalina, i prawdopodobnie Stalin przestał być patronem części Jagiellońskiej. Myślę, że w 1957-wyczyszczono ulice Bydgoszczy z komunistycznych patronów. Przewodnik powinien zatem być wydany w 1956-tym roku.
Załączam jeszcze mapkę okolic Bydgoszczy, bez Zalewu Koronowskiego.
W tym przewodniku jest także opisane Ostromecko, gdzie mowa o tzw. Orlej Perci. To jest część parku nad górna częścią Zabasty. Wiele lat mieszkałem w Ostromecku, ale o Orlej Perci nie słyszałem.
Gdzieś na forum, było zapytanie o Zabastę. Zabasta była obowiązującą nazwą chyba w latach 60-tych, potem Działki i Nowe Osiedle (lub odwrotnie) i teraz powrócono do historycznej nazwy - Zabasta.

Załączniki:
mapa2 001.jpg
mapa2 001.jpg [ 92.74 KiB | Przeglądany 3445 razy ]

Gość

Mam pytanie. Przy ulicy Mennica są 3 połączenia Młynówki z Brdą. Obecnie są 2 połączenia, jedno to zrzut wody po lewej stronie mariny, a drugie to kaskada, po prawej stronie mariny. To środkowe, na miejscu obecnej mariny jest zagadkowe.
Ponadto przy Miejskiej Śluzie (ulica J.Krasickiego, obecnie Marcinkowskiego) jest zatoka. Czy to jest błąd?

Gość
Awatar użytkownika

Stanislaw pisze:
... jedno to zrzut wody po lewej stronie mariny, a drugie to kaskada, po prawej stronie mariny. To środkowe, na miejscu obecnej mariny jest zagadkowe.

To 'środkowe', jest właśnie tym 'drugim' czyli opisane przez ciebie jako 'kaskada', czyli przepławka. A to trzecie to dawne, zlikwidowane po wojnie miejsce całego 'serca' młynów Rothera. Nie pamiętam dokładnie czy jest o nich temat w "Fabrykach,zakładach..."

Załączniki:
Komentarz: Widok od prawej strony Młynówki. Obecnie po tamtej stronie, bardziej w lewej części kadru, stoi 'ruina' wodnego posterunku milicji.
spb2.JPG
spb2.JPG [ 61.96 KiB | Przeglądany 3401 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Stanislaw pisze:
...
Ponadto przy Miejskiej Śluzie (ulica J.Krasickiego, obecnie Marcinkowskiego) jest zatoka. Czy to jest błąd?

Szukałem, może za słabo, czy mamy gdzieś na forum dawne widoki tego miejsca. ale chyba źle szukałem... :oops:
Ta zatoka, to pozostałość po starorzeczu (którą jeszcze pamiętam :D ), zasypana w latach siedemdziesiątych XXw.

Przy okazji, wiele mapek, porozrzucanych na forum, można by umieścić w specjalnym temacie, w rodzaju "Stare papierzyska'. Proponuję Stanisławie, byś te Twoje perełki tam przeniósł. Może za jakiś czas, przekształci to się w temat z mapami...

Poniżej ta zatoka.
http://stare-mapy.tk/

Załączniki:
zatoka.JPG
zatoka.JPG [ 37.56 KiB | Przeglądany 3399 razy ]

Gość

Propozycja umieszczenia działu "Stare papierzyska" jak najbardziej godna uwagi. Mam stare przewodniki z np. listą wszystkich kin w Bydgoszczy (17!!), postoje taksówek, bary mleczne itp. Ale to już sprawa moderatora. Jestem za, a nawet nie przeciw.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]