Ostromecko to temat rzeka

a ja mam kolejną ciekawostkę ale jest to historia którą opowiedziała mi prababcia kiedy była jeszcze wpełni sprawna umysłowo.Jest to jedynie opowiadanie i nie mam nic na jej potwierdzenie więc proszę o jej zweryfikowanie i dopowiedzenie od siebie kto tylko coś wie na ten temat... Prababka coś kiedyś mówiła że ten pomnik który obecnie stoi w centrum wsi kiedyś stał w innym miejscu a dokładniej gdzieś koło torów kolejowych i jest tam taka intrygująca historia że jakiś zacny gość (prawdopodobnie ktoś z rodziny alvenslebenów) coś cennego zakopał pod tym pomnikiem ale dokładnie nie potrafiła sprecyzować co jakieś insygnia królewskie ale szczegółów sama nie znała i co ciekawego ten pomnik potem przeniesiono do centrum wsi a w miejscu gdzie stał wcześniej posadzono las... po latach ludzie dowiedzieli się o rzekomym skarbie spoczywającym pod tym pomnikiem i każdy chciał go odkopać . Ale przez te lata miejsce dawnego pomnika tak się zmieniło że już nikt... nawet najstarsi mieszkancy nie byli w stanie precyzyjnie wskazać miejsca w którym ten pomnik kiedyś stał...Prababka dalej wspominała że w 1939r. kiedy w pałacu urządziło sobie kwaterę SS Ten pomnik uległ kolejnej modyfikacji a mianowicie zdjęto orła i umieszczono znak SS prababka mówiła że w nocy kilku mieszkańców poszło i porozginali żwieżo zamontowany symbol SS rano kiedy ss zobaczyło to arcydzieło to w napadzie furi chcieli spalić całe Ostromecko ! ale naszczęście esesmani terz mieli swoich zwierzchników któży im na to nie zezwolili i skończyło się na rozstrzelaniu kilku mieszkańców. I tu odezwa do was czy ktoś z was dysponuje może fotografią tego pomnika pod szyldem SS ? ja poniżej załanczam aktualne foto tego pomnika.
[url]

[/url]
i jeszcze coś mało kto wie że w ostromecku były 2 wyznania ewangelickie Auksburskie i Reformowane. i wzwiązku z tym w Ostromecku są aż 2 cmętarze ewangelickie ! a nie jak wszyscy piszą że jeden ten najbardziej popularny nieopodal szosy i szkoły.
Było to spowodowane tym iż ewangelicy augsburscy byli zamożni a ewangelicy reformowani to była biedota i tych bogatych grzebano uroczyście na głównym cmętarzu ewangelickim a tych biednych chowano w lesie około 350 metrów od przejazdu kolejowego w stronę wałdowa po tym cmętarzu w lesie zachował się już tylko jeden nagrobek resztę wywieziono przy sadzeniu młodego lasu w okresie PRL. oto fotka tego co pozostało po dawnym cmętarzu ewangelików reformowanych
[url]

[/url]
[url]

[/url]
Jeśli ktoś chce to mogę mu dokładnie wytłumaczyć jak dotrzeć do tego ukrytego w lesie cmętarza ewangelików reformowanych.A w ostateczności mogę robić za przewodnika

mieszkam w Ostromecku więc nie sprawi mi kłopotu przespacerować się tam z grupą forumowiczów

jeśli tylko będę w domu