Mam dziś czepianego, ale pomyślałam, że warto przypomnieć tu kilka prostych zasad.
Zazwyczaj nie mogę czytać komentarzy do artykułów lub wypowiedzi na różnych forach, przez rażące błędy ortograficzne. Tutaj nie jest źle, lecz czasem trafiają się "kwiatki". Najczęściej jest to błędna pisownia "nie" z różnymi częściami mowy.
Nie mówiąc już o "sprzed", "skąd" i "w ogóle" (<- tu napisane poprawnie, dla opatrzenia się).
Sama też czasem walnę "byka", więc przypomnijmy sobie razem:
Nie z imiesłowami przysłówkowymi piszemy rozłącznie.Przykłady:
nie pijąc
nie jadąc
nie biegnąc
nie wpadłszy
nie zapowiedziawszy
nie dopowiedziawszy
Nie z przysłówkami niepochodzącymi od przymiotników piszemy rozłączniePrzykłady:
nie dziś,
nie wczoraj,
nie zawsze
nie nigdy
wyjątek stanowi zapis przysłówków:
niebawem, nieraz, niezbyt.Nie z przysłówkami w stopniu wyższym i najwyższym piszemy rozłączniePrzykłady:
nie gorzej,
nie szybciej,
nie trudniej
nie najgorzej
nie najszybciej
nie najtrudniej
Przysłówki, które połączone z partykułą: nie, nazywają cechę przeciwstawną (a nie jak zwykle są tylko zaprzeczeniem wyrazu podstawowego) piszemy łącznie.Rozpoznasz tę grupę przysłówków po tym, że w stopniu najwyższym przedrostek naj- znajduje się na początku wyrazu.
Przykłady:
niedołężniej
najniedołężniej
niegrzeczniej
najniegrzeczniej
Nie z przysłówkami odprzymiotnikowymi w stopniu równym piszemy łącznie.Przykłady:
niegłupio
niedobrze
nieźle
nieszybko
Nie z przymiotnikami w stopniu równym piszemy łączniePrzykłady:
niedobry
niegłupi
niemądry
niegłodny
Nie z przymiotnikami w stopniu wyższym i najwyższym piszemy rozłączniePrzykłady:
nie wyższy
nie lepszy
nie najwyższy
nie najlepszy
Wyjątek stanowią przymiotniki, które połączone z partykułą: nie nazywają cechę przeciwstawną (a nie jak zwykle są tylko zaprzeczeniem wyrazu podstawowego). Rozpoznasz tę grupę i przymiotników po tym, że wstopniu najwyższym przedrostek naj- znajduje się na początku wyrazu.
Przykłady:
niedołężny
niedołężniejszy
najniedołężniejszy
niegrzeczny
niegrzeczniejszy
najniegrzeczniejszy