Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest poniedziałek, 5 maja 2025, 23:19

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

BYDZIAK 1958 pisze:

Ja nie mam zielonego pojęcia o medalach czy odznaczeniach. Na odwrocie zdjęcia jest napisane przez matkę, że dziadek dostał go w 1920. Różnicą w medalach, którą wydawało mi się że znam, to były literki: przed wojną "RP" i "PRL" w latach wiadomych. Ale z tego co piszesz wychodzi, że nie koniecznie tak było. :shock:

Na pewno Brązowego Krzyża Zasługi nie przyznawano żołnierzom za wojnę roku 1920. Odznaczenie ustanowiono w 1923 i pierwotnie nadawano je cywilom.
Krzyż Zasługi widoczny na zdjęciu posiada medalion z literami RP. Model ten obowiązywał do roku 1960. Dopiero później widniało w tym miejscu PRL. Cechą charakterystyczną jaka pozwalała odróżnić wzór przedwojenny od wersji "ludowej" było rozcięcie, lub jego brak między ramionami krzyża a promieniami. Dlatego pewne jest że Krzyż Zasługi nadano Twojemu dziadkowi za pracę w czasach PRL-u.

Gość
Awatar użytkownika

seth pisze:

Na pewno Brązowego Krzyża Zasługi nie przyznawano żołnierzom za wojnę roku 1920. Odznaczenie ustanowiono w 1923 i pierwotnie nadawano je cywilom.

^^^ Moja wina, moja bardzo wielka wina :!: :oops:

Oto kolejny przykład na to, że za często nie warto używać 'skrótów myślowych'.
Napisałem, że odczytałem, że "dostał go w 1920". A konkretnie w tamtym zdaniu matka napisała:
"... odznaczenie ZA wojnę W 1920". Czyli dziadek pewnie go dostał w jakimś, na razie nie znanym mi roku, w okresie międzywojennym. Ale czy rzeczywiście za wojnę? A może chodziło o powstanie?
W ten sposób rodzą się niedomówienia i przekłamania. A słowo, które wydawało mi się w pierwszej chwili nieistotne, do pominięcia, okazało się być w tym przypadku słowem kluczowym. Mam nauczkę na przyszłość by w takich i podobnych przypadkach baczniej zwracać uwagę na szczegóły.

Załączniki:
1920.JPG
1920.JPG [ 8.35 KiB | Przeglądany 3515 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

BYDZIAK 1958 pisze:

^^^ Moja wina, moja bardzo wielka wina :!: :oops:

Oto kolejny przykład na to, że za często nie warto używać 'skrótów myślowych'.
Napisałem, że odczytałem, że "dostał go w 1920". A konkretnie w tamtym zdaniu matka napisała:
"... odznaczenie ZA wojnę W 1920". Czyli dziadek pewnie go dostał w jakimś, na razie nie znanym mi roku, w okresie międzywojennym. Ale czy rzeczywiście za wojnę? A może chodziło o powstanie?
W ten sposób rodzą się niedomówienia i przekłamania. A słowo, które wydawało mi się w pierwszej chwili nieistotne, do pominięcia, okazało się być w tym przypadku słowem kluczowym. Mam nauczkę na przyszłość by w takich i podobnych przypadkach baczniej zwracać uwagę na szczegóły.

Jestem pewien że opis odznaczenia jest błędny. Oczywiście nie można wykluczyć że za wojnę w roku 1920 Twój dziadek otrzymał np. Krzyż Walecznych. Tyle że się nie zachował, ale informacja o jego nadaniu pozostała w pamięci rodziny. Brązowy Krzyż Zasługi nadano na pewno za tzw. komuny i to za zupełnie inne osiągnięcia. Bowiem na 100% jest to odznaczenie produkowane po roku 1952 a przed 1960. Tyle w temacie. Nie ma żadnego powodu abyś czynił sobie z tego tytułu jakiekolwiek wyrzuty ;)

Możliwe że kwestię odznaczenia za rok 1920 wyjaśnimy jak wkleisz fotkę w tym jasnym mundurze, o trochę lepszej rozdzielczości.

Załączniki:
Komentarz: Krzyż Walecznych za wojnę 1920
KW.jpg
KW.jpg [ 38.37 KiB | Przeglądany 3502 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

seth pisze:
Możliwe że kwestię odznaczenia za rok 1920 wyjaśnimy jak wkleisz fotkę w tym jasnym mundurze, o trochę lepszej rozdzielczości.

^^^ No właśnie z tym jest teraz problem. Bo tak jak wcześniej pisałem, zakładam, że to zdjęcie z dokumentami jest obecnie w izbie pamięci, w tamtejszej szkole.(W miejscowości w której była egzekucja) Jest to za Wrześnią. Nie wiem, kiedy znów się tam wybiorę.

Gość
Awatar użytkownika

BYDZIAK 1958 pisze:

^^^ No właśnie z tym jest teraz problem. Bo tak jak wcześniej pisałem, zakładam, że to zdjęcie z dokumentami jest obecnie w izbie pamięci, w tamtejszej szkole.(W miejscowości w której była egzekucja) Jest to za Wrześnią. Nie wiem, kiedy znów się tam wybiorę.

Żaden problem. Poczekam aż pojedziesz. A jak nie będzie Ci po drodze, to też poczekam. Co innego mam mieć do roboty :):)

Gość
Awatar użytkownika

seth pisze:

Żaden problem. Poczekam aż pojedziesz. A jak nie będzie Ci po drodze, to też poczekam. Co innego mam mieć do roboty :):)

^^^ Zapomniałem, że mamy czasy internetu. :mrgreen:

Napisałem do osoby, która jak mi się wydaje, jest kustoszem tej izby pamięci. Pytałem np. o legitymację odznaczenia dziadka. Jak pojawi się odpowiedź, to oczywiście tu o niej napiszę. :D

Gość
Awatar użytkownika

Znalazłem w pudełku takie, nieopisane zdjęcie. Ciekawie wygląda 'służący'. :D

Załączniki:
murzyn.JPG
murzyn.JPG [ 25.8 KiB | Przeglądany 3313 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Uliczni fotograficy zachęcali przechodniów do zrobienia zdjęcia przeróżnymi rekwizytami. 'Niedźwiedzie', kucyki, samochody... Poniżej jeden z takich samochodów. Zdjęcie zrobione nie wiadomo gdzie, osoby nieznane.

Załączniki:
autko.JPG
autko.JPG [ 15.78 KiB | Przeglądany 3182 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Jeszcze jeden, podobny 'samochód'.
Obrazek

A to zdjęcie osób przed Batorym, będących może na jakiejś wycieczce...
Przypomina mi ono również znane sceny z filmu z Kargulem i Pawlakiem.

Załączniki:
Batory.JPG
Batory.JPG [ 41.21 KiB | Przeglądany 3130 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

BYDZIAK 1958 pisze:

A to zdjęcie osób przed Batorym, będących może na jakiejś wycieczce...
Przypomina mi ono również znane sceny z filmu z Kargulem i Pawlakiem.

Tyle że na zdjęciu masz oryginał, czyli nr.1 MS "Batory", zbudowany w roku 1936. Ten drugi czyli TSS "Stefan Batory" był wykorzystany do scen filmu "Kochaj albo rzuć"
Zdjęcie które prezentujesz wykonano w latach 60-tych, lub na przełomie 50/60 tych.

Załączniki:
Komentarz: MS "Batory" bohater II wojny. Symbol II RP. Jego bliźniak MS "Piłsudski" zatonął na minie jeszcze w 1939.
399px-MS-Batory.jpg
399px-MS-Batory.jpg [ 56.57 KiB | Przeglądany 3108 razy ]
Komentarz: ...a ten to "dwójka". TSS "Stefan Batory". To na nim Kargul "tylko pociągnął" ;-)
1 kwietnia 1969 do Kanady.jpg
1 kwietnia 1969 do Kanady.jpg [ 84.23 KiB | Przeglądany 3108 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

W latach 60-tych, obiektem dziecięcego pożądania, był 'Batory', na płaską baterię. Często taki statek można było zobaczyć np. na stawach parku Jana Kazimierza. Wkrótce też się pojawiły nowe statki, 'Stefan Batory'. Różnicę miedzy nimi, rozpoznawałem wtedy głównie po liczbie kominów. :D

Jak mi słońce dopisze, to skopiuję mało wyraźne zdjęcie wojskowego z różnymi 'dopiskami', które dla Ciebie seth, pewnie będą łatwe do odgadniecie.

Gość
Awatar użytkownika

BYDZIAK 1958 pisze:
Różnicę miedzy nimi, rozpoznawałem wtedy głównie po liczbie kominów. :D

Jak mi słońce dopisze, to skopiuję mało wyraźne zdjęcie wojskowego z różnymi 'dopiskami', które dla Ciebie seth, pewnie będą łatwe do odgadniecie.

Tyle że Ty akurat tych kominów nie pokazałeś :):) Ale daję radę. Skromność to ostatnia cecha jaką posiadam :twisted:

Czekam zatem na resztę fotek. Co do stopnia trudności, trudno mi oceniać. Czas pokaże.

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Słonko wyszło, oznajmiło wiosnę, a ja je właśnie wykorzystałem i zdążę wstawić tą fotkę. :D

Zdjęcie wygląda na 'pamiątkę z wojska'. Tylko czemu ten orzeł nie jest biały?

Załączniki:
1938.JPG
1938.JPG [ 85.46 KiB | Przeglądany 3054 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Właściwie wszystko widać na zdjęciu. Żołnierz odbywający służbę w Helenowie k/Mołodeczna, czyli w 86 Pułku Piechoty.
Żołnierz wzorowy, bo i komplet odznak posiada. Plus sznur strzelecki. Brakuje mu tylko odznaki pułkowej, być może fotkę wykonał przed upływem 2-letniej służby zasadniczej.

Gość
Awatar użytkownika

^^^ A ten kolor orła, to symbol, czy fantazja grafika?

Mam jeszcze takie zdjęcie nieznanych osób. Pewnie pieczątka przemówi Twoimi ustami...

Załączniki:
muzycy.JPG
muzycy.JPG [ 57.7 KiB | Przeglądany 2998 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Zdjęcie przedstawia polskich jeńców w Stalagu V C położonym w Malschbach ( Badenia).

Co do wzornictwa na powyższej pocztówce, to mamy typowy miszmasz. Niby czołg, samolot, okręt, skrzyżowaną z karabinem teatralną szablę itp. Kolor orła nawiązuje do wzoru orla pułkowego.

Na dole zdjęcia widzimy bramę Mińską, dawniej zwaną Helenowską w Mołodecznie. Brama Helenowska wtopiona w bloki mieszkalne dla kadry zawodowej była jednocześnie bramą wjazdową do koszar 86 Pułku Piechoty.

Załączniki:
Brama-triumfalna-Molodeczno.jpg
Brama-triumfalna-Molodeczno.jpg [ 110.33 KiB | Przeglądany 2991 razy ]
m1.jpg
m1.jpg [ 28.28 KiB | Przeglądany 2991 razy ]
Komentarz: Czarny orzeł pułkowy.
Odznaka_86pp.jpg
Odznaka_86pp.jpg [ 106.04 KiB | Przeglądany 2990 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

seth pisze:
Zdjęcie przedstawia polskich jeńców w Stalagu V C położonym w Malschbach ( Badenia).
(...)

Dla mnie, laika, to za mało dla uruchomienia wyobraźni. Czy może umiesz określić choćby przypuszczalny rok, w którym zrobiono zdjęcie?

Gość
Awatar użytkownika

BYDZIAK 1958 pisze:

Dla mnie, laika, to za mało dla uruchomienia wyobraźni. Czy może umiesz określić choćby przypuszczalny rok, w którym zrobiono zdjęcie?

Dobre pytanie. Jako że mamy pieczątkę Geprüft/54/Stalag VC, to wychodzi na to że lokalizacja obozu jest w Offenburgu. Czyli rok 1942, lub później.

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Dzięki, wyobraźnia uruchomiona. :1

Gość
Awatar użytkownika

Jakiś czas temu Lidka pokazała serię starych zdjęć. Były to właściwie portrety ludzi, z czasów początku ery fotografii. Zrobienie sobie zdjęcia, utrwalającego własny wygląd, było wtedy niewątpliwie tańsze, niż zamówienie portretu u malarza. Ci, którzy zdecydowali się na foto portret, jechali do fotografa, lub i odwrotnie, fotograf wyjeżdżał w teren oferując swe usługi.
Poniżej dwa zdjęcia nie znanych mi osób, wyciągnięte ze starej zaprzyjaźnionej szuflady.
Pierwszą rzeczą którą mnie zaskoczyła, to rękawiczki... Może było zimno. A może ten człowiek miał protezy rąk...

Załączniki:
osoby1.JPG
osoby1.JPG [ 41.14 KiB | Przeglądany 2967 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]