Żmudzka jest obecnie uliczką typowo osiedlową. Dojazdową do domów jej mieszkańców. Jednak dla osób nieznających jej okolicy, często stanowi zagadkę. Podobnie jak jest z ul.Wyścigową, jest ze Żmudzką. Od lat siedemdziesiątych XXw., mamy bowiem dwie ulice Żmudzkie, które co niektórzy nazywali Żmudzką południową i Żmudzką północną.
Często ten fakt tłumaczyłem osobom pytającym o konkretny numer domu, którego nie znalazły, chodząc i szukając po "całej" Żmudzkiej... 'Ten' numer jest na 'drugiej Żmudzkiej' - odpowiadałem pytającym i pokazywałem gdzie mają pójść.

Mieszkałem na Żmudzkiej (południowej) prawie 20 lat i przyznam, że dobrze się tam mieszkło.

Żmudzka, jako ulica, rodziła się w pierwszej połowie XXw. Zapewne na wcześniejszym, jakimś szlaku, może jakiejś ścieżki, czy lokalnej dróżki. Najstarsza mapa jaką znam, na której widać przyszłą Żmudzką, już zaznaczoną w jej początkowym fragmencie, jest ta, z ok 1915 roku.

Mapa z 1933, pokazuje, że przez tych paręnaście minionych lat, ulica znacznie się wydłużyła.

W 1939 obok Żmudzkiej, 'rodzi się' ulica Szeroka, która potem po latach, rozwinęła się w ważną arterię komunikacyjną i której ponad trzydzieści lat temu zmieniono nazwę na Kardynała Wyszyńskiego.

Po wojnie, na planie z 1945 mamy już całą ulicę Żmudzką , sięgającą od ulicy Fordońskiej, do Powstańców Wlkp.
cdn