No i złapałeś mnie.

To ja jak nic

Podobieństwo uderzające.
Nie odezwę się na PW. Wstawiaj. Wyrażam zgodę na opublikowanie mojego wizerunku.
W skrócie:
Kwestie związane z rozpowszechnianiem i ochroną wizerunku normują przede wszystkim przepisy ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Z art. 81 PrAut wynika, że rozpowszechnianie wizerunku wymaga zgody osoby na nim przedstawionej. Zgoda może być udzielona w dowolnej formie.
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9940240083 - patrz Rozdział 10
Prawo autorskie wyróżnia trzy sytuacje, w których można rozpowszechniać wizerunek, mimo braku zgody osoby na nim przedstawionej. I tak, nie potrzeba zgody na rozpowszechnianie wizerunku w sytuacji, gdy:
1. za wykonanie wizerunku osoba otrzymała zapłatę (np.: modele, modelki) - nie otrzymałem zapłaty
2. wizerunek dotyczy osoby powszechnie znanej (z zastrzeżeniem, że wizerunek tej osoby wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych np.: politycznych, społecznych, czy zawodowych) - nie jestem osobą powszechnie znaną
3. osoba, której wizerunek jest uwidoczniony stanowi jedynie fragment większej całości (np.: krajobrazu, zgromadzenia, imprezy masowej) - jak rozumiem osoba na Twoim zdjęciu stanowi mniejszą całość większej całości krajobrazu
Podsumowanie w skrócie:
Umieszczanie zdjęć osób, które nie wyraziły na to zgody wiąże się z możliwością powstania odpowiedzialności za naruszenie prawa do ochrony wizerunku. Szczególną uwagę należy więc zwracać na rodzaj zamieszczanego zdjęcia, biorąc pod uwagę to, czy osoby na nim występujące są jedynie przypadkowym szczegółem jakiejś fotografowanej całości, czy są one osobami publicznymi oraz w jakim charakterze są przedstawione.
Na koniec. Jednak to chyba nie ja. Po zastanowieniu twierdzę, że to nie ja...