BYDZIAK 1958 pisze:
Pamiętam podobne ujęcie we filmie "Wśród nocnej ciszy". Na 'szybkim podglądzie' natrafiłem na widok z okna, w kierunku podobnego 'mostku'. Choć w tym wypadku może to być przy ul Tamka. Tylko ten brzeg, jest tam za wysoki...
Według mnie to nie jest ul. Tamka widok na jaz. Na filmie pewnie nie ma większego kadru - nie sprawdzałem - a to bym nam pomogło w identyfikacji. Bydziak znalazł podobny kadr na prezentowanej widokówce. Bydziak przez Ciebie spędziłem trochę czasu biorąc wszystkie za i przeciw.

Szacunek za Twoją pracę w dopasowaniu kadrów.
Jestem pewien na 99%, że są to dolne wrota śluzy Brdyujście. Widok od dolnej wody. Za plecami mamy Wisłę. Niestety nie mam zdjęcia aby potwierdzić moje stanowisko. Zdjęcia się dobrze porównuje.
Moje argumenty:
1. Po lewej stronie kadru widać przynajmniej 4 jednostki pływające przycumowane mniej więcej na wysokości schodów obecnej Wyspy Młyńskiej gdzie ma przystanek tramwaj wodny. Statki cumują od współczesnego przystanku praktycznie pod sam jaz. W tym miejscu nie cumowały statki z dwóch powodów.
- za bliska odległość od jazu. Nurt wody z jazu utrudniał cumowanie. Pewnie są przepisy żeglugowe które zabraniają cumowania u ujścia jazu. Tu nie mam wiedzy.
- cumowane statki (tak jak na kadrze) w głębi blokowałyby wejście do zatoki barkom które dostarczały zboże do Młynów Rothera.
2. Kadr z filmu nakręcony jest późnią jesienią lub wczesną wiosną. Na rzece jest kra, leży śnieg. Stawiam na późną jesień. Kra która jest tu widoczna, według mnie siłą spadającej wody z jazu by odpłynęła. Na zdjęciu wydaje się dryfować. Jest jej bardzo dużo.
3. Statki cumują po prawej stronie (lewa strona kadru) ujścia Brdy do Wisły ponieważ się prześluzowały i przycumowany najbliżej śluzy. Ostatni postój przed wypłynięciem na rzekę.
4. Mylący jest "murek" w głębi kadru po prawej stronie wrót. Tu jest największa wątpliwość. Według mnie to nie jest "murek" tylko umocniony brzeg z kamienia.
5. Jaz byłby za wysoki porównując proporcje na zdjęciu z filmu. Wysokość idealnie pasuje do dolnych wrót śluzy Brdyujście. Jaz jest niższy.
6. Kolejny argument z serii co chciał pokazać autor zdjęć. Zapewne chciał pokazać jakieś ważne plenery w mieście wzdłuż rzeki i wybrał najważniejszy element hydrotechniczny - śluzę Brdyujście. Idealny kadr. Śluza i statki.
7. Nie pozostaje nic tylko trzeba pojechać i zrobić zdjęcie.