Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest czwartek, 8 maja 2025, 13:54

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Gość

Ta zagadka pewnie też nie powinna sprawić Wam problemu. Ale pobawmy się... Gdzie dokładnie zrobiono to zdjęcie. Ponieważ jak powiedziałem zagadka powinna być łatwa to poproszę o dokładną lokalizację (nazwę ulicy, skweru, parku lub potoczną nazwę tego miejsca stosowaną przez mieszkańców i przyjezdnych)

Załączniki:
zagadka.jpg
zagadka.jpg [ 84.98 KiB | Przeglądany 2374 razy ]

Tytuł: Re: Naga pani
Gość
Awatar użytkownika

Łuczniczka doczekał się wielu swoich kopii, z których kilka istnieje do dziś. Ulokowane są one w - Coburgu w Bawarii
(rodzinne miasto Ferdinanda Lepcke), w Heringsdorf na wyspie Uznam oraz w Wilhelmshaven. Ta "Twoja" ostatnia ufundowana została
przez Niemców pochodzących z Bydgoszczy, a na jej cokole widnieje napis: `Bogenspannerin Ferdinand Lepcke.
Ulicy nie znam.

Ja też mam nagą Panią. To nasza :)
Obrazek

Ta naga Pani poniżej to kopia bydgoskiej Łuczniczki, autorstwa Ferdinanda Lepcke, znajduje się w Heringsdorf (tuż za granicą na zachód od Świnoujścia) na ul. Delbrückstraße 14.

Pomnik na postumencie jest schowany wśród drzewostanu, na tyłach parku rezydencji Bleichröder. Pałac został wybudowany w 1890 roku przez bankiera Gersona – doradcy finansowego kanclerza Otto von Bismarcka. Obecnie jest toluksusowe miejsce, otoczone podobnymi rezydencjami, w którym wynajęcie apartamentu na wypoczynek nad morzem, kosztuje (cena z 2010r) od 55 do 145 euro na dobę w zależności od pory roku i standardu.

Ciekawostką jest to, że według właścicieli rezydencji pomnik przedstawia boginię Dianę na polowaniu.

Obrazek

Obrazek

Łuczniczka-Diana jest za budynkiem w ogrodzie.
Obrazek

Gość

Niestety w Heringsdorf nie byłem. I tej kopii nie widziałem. Ale trzeba to będzie kiedyś nadrobić... No cóż... Widać, że Maciej zna odpowiedź, ale... zagadka jest "wciąż" nierozwiązana :)

Gość
Awatar użytkownika

wichura pisze:
Ta zagadka pewnie też nie powinna sprawić Wam problemu. Ale pobawmy się... Gdzie dokładnie zrobiono to zdjęcie. Ponieważ jak powiedziałem zagadka powinna być łatwa to poproszę o dokładną lokalizację (nazwę ulicy, skweru, parku lub potoczną nazwę tego miejsca stosowaną przez mieszkańców i przyjezdnych)

Berlin - Wyspa Muzeów

Gość

bunkier pisze:
Berlin - Wyspa Muzeów

Mówiłem, że będzie łatwe? :)
Tak, to jest na Wyspie Muzeów w Berlinie. Dla tych, którzy będą kiedyś się tam wybierać i szukać drobna rada. Najłatwiej przejść przez Sprewę mostem na Bodestr. i zaraz za mostem skręcić w prawo. Na skwerze pomiędzy galerią narodową a Neues Muzeum zobaczymy (nie)skromnie stojącą tą panią. Kamienice jakie na zdjęciu poniżej widać stoją już na drugiej stronie rzeki.

Załączniki:
odpowiedź.jpg
odpowiedź.jpg [ 138.53 KiB | Przeglądany 2357 razy ]

Gość

jeszcze jedna wersja "Łuczniczki". Gdzieś w Niemczech.

Załączniki:
2.jpg
2.jpg [ 175.15 KiB | Przeglądany 2348 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]