Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest czwartek, 1 maja 2025, 14:00

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Jak co roku wybieramy się na nocne spacerowanie po muzeach.
Ja tym razem wyląduję na dłużej w Muzeum Kanału Bydgoskiego, a Wy gdzie się wybieracie? Gdzie Was można spotkać?

Poniższy link prowadzi na stronę Muzeum Okręgowego gdzie jest rozpisane co, gdzie i o której. Do zobaczenia!
http://muzeum.bydgoszcz.pl/wydarzenia/4 ... Noc-Muzeow

BSMZ Bunkier

Mój plan :wieża ciśnień,Muzeum Kanału Bydgoskiego,MWL,Muzeum Wodociągów.

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

jaras pisze:
Mój plan :wieża ciśnień,Muzeum Kanału Bydgoskiego,MWL,Muzeum Wodociągów.

z tego co widzę za oknem to MWL rozkopane :D

BSMZ Bunkier

Ależ w środku podobno nowa wystawa ;)

Gość
Awatar użytkownika

Do tego momentu myślałem, że też w tej nocy będę wędrować... Jednak nie dane mi to w tym roku będzie. Poróbcie ciekawe fotki i potem pokarzcie. :D

Gość
Awatar użytkownika

Odwiedziłem w końcu Muzeum Wodociągów, do którego jakoś nigdy nie miałem okazji zajrzeć. Załapaliśmy się na jakieś przedstawienie dla dzieci - śmiechy niektórych były rozbrajające :):) przy okazji zahaczyliśmy o Muzeum Wojsk Lądowych. Najfajniejsze stanowisko jest to z Afganistanu 2004. Robi największe wrażenie, bo zaciera granicę czasową i miejscową (wyposażenie domu wyglądało podobnie jak przeciętny polski pokój kilkanaście lat temu) między wojną a przeciętnym człowiekiem.

W drodze powrotnej jechał akurat zabytkowy tramwaj do Myślęcinka - a nigdzie się nam nie spieszyło to podjechaliśmy, odczekaliśmy chwilę i o 21:30 pojechaliśmy wypchanym po brzegi tramwajem z kilkoma wesołymi panami do miasta. Na pętli i w Myślęcinku było zadziwiająco dużo osób jak na tę godzinę. Ile osób zdjęcia robiło i się przyglądało tramwajowi ;)

Zaszliśmy do Muzeum Brudu, gdzie już nie wpuszczali bo za dużo osób, więc się cofnęliśmy do spichrzy, a stamtąd na Wyspę. W muzeum pieniądza tym razem była wystawa rzymskich monet, a w muzeum archeologii pierwszy raz byłem na piętrze - dotąd zawsze trafiałem na zamknięte ;)

Wróciłem do domu przed północą, zadowolony i bynajmniej zmęczony.

Gość
Awatar użytkownika

Warto było zajrzeć do Fordonu. W tym miejscu zorganizowano 2 Fordońską Noc Sztuki;

http://www.fordon.pl/wydarzenia/wydarze ... ki-program

Na pewno największą atrakcją była otwarta na ten czas Synagoga. Miałem możliwość wejścia na teren dawnego babińca, a nawet trochę wyżej. Za co oczywiście dziękuję organizatorom.

Zdjęcia zamieszczę deko później.

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Ja prawie cały wieczór spędziłem w Muzeum Kanału Bydgoskiego gdzie wsłuchałem się w:
1. Wykład Tomasza Izajasza na temat historii kanału.
2. Wykład Roberta Grochowskiego na temat śluzy trapezowej (workowej).
3. Ryk Syren :-)
Czas spędzony bardzo miło. Obejrzana dokładnie makieta. Wokół przemieszczali się, jak to nazywa moja córka "wieśniacy" umilając czas zwiedzających. Właśnie tuż przy tym muzeum, na terenie szkoły miejsce parkingowe miały Syreny, które około 19:00 ruszyły na rajd po Bydgoszczy.
Zdjęcia niebawem pojawią się na moim blogu, a kto wie może i na forum ;)

Na godzinę 21:30 udałem się do centrum, gdzie przewodnik/archeolog (wspominany już wcześniej Robert Grochowski) oprowadzał zainteresowanych po miejscach dawnych murów miejskich i baszt. Wraz z nim w drogę udali się rekonstruktorzy Fundacji Zamek Bydgoski, którzy pełnili rolę straży przybocznej. Jednym słowem podobało mi się.

BSMZ Bunkier

Po północy szliśmy do muzeum kanału, ale burza pokrzyżowała nam plany :|

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

krajan pisze:

Muzeum zamknęli? :D

BSMZ Bunkier

Nie, w butach chlapało i strzelały pioruny wokół :D

Gość

krajan pisze:

W tym samym czasie siedziałem na wieży ciśnień, a pioruny strzelały niecały kilometr dalej :mrgreen: Wiatr zacinał od wschodu, więc niestety, ale trzeba było stać po zachodniej stronie wieży gdzie widok mniej ciekawy jest... Albo wycofać się i schować przed deszczem. Muzeum wojskowe zaskoczyło mnie pozytywnie, choć jeszcze czegoś w jego zbiorach mi brakuje, ale poprzedni raz byłem tam na wycieczce szkolnej w LO (błagam, nie wytykajcie mi upływu czasu :( ).
Za to trafił ktoś z Was do Muzeum Dyplomacji Uchodźstwa? Zbiory jakie tam mają są niezwykle wartościowe, ale jednocześnie są dość przypadkowe. Brakuje mi jakiejś wystawy stałej tłumaczącej zasady i historię dyplomacji. Choć ilość pomieszczeń na Berwińskiego jest b a r d z o ograniczona :n
Pewien żal, że w Muzuem Brudu były takie tłumy, ale tam na co dzień muzeum prezentuje się tak samo, więc nie problem powrócić :) Niestety też nie pojechałem do DAGu ani do Muzeum Kanału nad czym osobiście trochę ubolewam bo Roberta zawsze przyjemnie się słucha... Ale nie da rady w ograniczonym czasie być wszędzie.
Zaś co do Wyspy Młyńskiej to największą zaletą tamtych zbiorów był dla mnie tłum, który tworzył klimat i urok rodzinnego festynu w tym miejscu po zmroku.
W kwestii Starego Fordonu to w synagodze byłem w zeszłym roku, więc nie sądzę, że się aż tak zmieniła :P W kościele św. Mikołaja była wystawa zdjęć z Fordonu. Jedno nadawało się do foto-zagadek prezentując ciekawy domek, który pojęcia nie mam, gdzie się znajduje. Budynek miał wykusz będący prawdopodobnie zamurowanym balkonem i obecnie będący pokojem. Ale gdybym ja usiadł pod jedną jego ścianą to nogi musiałbym mieć podkurczone, aby przed drugą się zmieścić :):)
Reszta... Za rok?

Gość
Awatar użytkownika

wichura pisze:
Niestety też nie pojechałem do DAGu...

Co to jest DAGu :?: To jakaś nowość musi być :):)
Chociaż mieszkając w Bydgoszczu nic mnie już nie zdziwi :):)

Gość
Awatar użytkownika

seth pisze:
Warto było zajrzeć do Fordonu. W tym miejscu zorganizowano 2 Fordońską Noc Sztuki;

http://www.fordon.pl/wydarzenia/wydarze ... ki-program

Miałem możliwość wejścia na teren dawnego babińca, a nawet trochę wyżej. Za co oczywiście dziękuję organizatorom.

Zdjęcia które zamieszczam to najwyższy punkt w synagodze, gdzie już nie można wchodzić. Tyle że ja poniekąd zasłużyłem sobie :):)

Załączniki:
05maj 2014 (25).jpg
05maj 2014 (25).jpg [ 40.44 KiB | Przeglądany 5026 razy ]
05maj 2014 (26).jpg
05maj 2014 (26).jpg [ 32.57 KiB | Przeglądany 5026 razy ]
05maj 2014 (27).jpg
05maj 2014 (27).jpg [ 70.33 KiB | Przeglądany 5026 razy ]
05maj 2014 (30).jpg
05maj 2014 (30).jpg [ 86.92 KiB | Przeglądany 5026 razy ]
05maj 2014 (32).jpg
05maj 2014 (32).jpg [ 59.76 KiB | Przeglądany 5026 razy ]
05maj 2014 (34).jpg
05maj 2014 (34).jpg [ 91.75 KiB | Przeglądany 5026 razy ]

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Odbiegając od tematu można zobaczyć ile zmieniło się od 2009 roku viewtopic.php?f=37&t=476

Gość
Awatar użytkownika

Wszystko się zmieniło, z właścicielem włącznie. Być może UKW da radę ożywić ten obiekt w stopniu porównywalnym jaki miał miejsce podczas Fordońskich Nocy Sztuki. Tak przy okazji teraz dopiero widać gdzie znajdowała się bima. Środkowa belka jest podcięta w charakterystyczny sposób. Niestety nie dysponuję (chyba) zdjęciem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]