Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest czwartek, 1 maja 2025, 20:07

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

http://www.bydgoszcz.pl/kanalbydgoski2014

Wszystko ładnie pięknie tylko ja się pytam gdzie są imprezy związane z Kanałem Bydgoskim ? Na dzień dzisiejszy może jedna się odbyła na śluzach... Cała reszta imprez związanych z Kanałem odbywa się nie w tym miejscu co trzeba :( Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje ? (nie ogarniam czegoś ?) Jeśli już jest tzw Rok Kanału Bydgoskiego to dlaczego śluz się nie rewitalizuje ? Zobaczcie jak podupadają !!!

Musiałem się z wami podzielić swoimi przemyśleniami, gdzieś wyrzucić swoją frustrację...

Gość
Awatar użytkownika

Cisną się słowa: "Bo to Bydgoszcz właśnie". Niestety w tym mieście przy władzy są ludzie co nie trawią pamiątek pozostawionych przez "prusaczków". A po drugie, karierowicze i "szołmeni" patrzą jak na tym zarobić a nie przejmować się obchodami jakiejś tam rocznicy.

BSMZ Bunkier

Jedna z imprez była przy kanale na początku sezonu.

Gość
Awatar użytkownika

bunkier pisze:
Cisną się słowa: "Bo to Bydgoszcz właśnie". Niestety w tym mieście przy władzy są ludzie co nie trawią pamiątek pozostawionych przez "prusaczków". A po drugie, karierowicze i "szołmeni" patrzą jak na tym zarobić a nie przejmować się obchodami jakiejś tam rocznicy.

Nie tylko pamiątek pozostawionych przez prusaków ale wszelkiego rodzaju zabytków i pamiątek z przeszłości. Liczy się tylko to co znajduje się w rękach muzeum im. Leona Wyczułkowskiego i ewentualnie muzeum Wojska.
Naszych władz historia nie obchodzi a wszystko co znajduje się jeszcze pod ziemią to najlepiej po znalezieniu nikogo o tym nie informować albo zniszczyć.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Naszych władz zupełnie nic nie obchodzi.
Co rusz rozmawiam ze znajomymi, którzy jak tylko mogą uciekają z tego miasta.
Tu się zupełnie nic nie dzieje :!:
Wystarczy spojrzeć na Trójmiasto, Poznań, Łódź - co rusz jakaś impreza przyciągająca nie tylko mieszkańców ale rzesze przyjezdnych, a u nas :?:
Jak już jest jakiś biedny koncert to na Różopolu, do którego trudno się dostać i po skończonej imprezie daleko do centrum. Jak więc mają np. funkcjonować kluby, czy kafejki w centrum?
Na ulicach w centrum miasta przerażające pustki w porównaniu do innych miast.

Gość

Bo to jest miasto dla emerytów po 18 nic się nie dzieje, przemysłu też już prawie nie ma zostały tylko galerie do oglądania. Nawet wojsko częściowo uciekło.

Gość

Mimo wszystko uważam , że nie jest tak źle !
Bydgoszcz się zmienia i zaczyna się podobać przyjezdnym !
Nawet " Piernicy " zaczynają zazdrościć !

Nasze miasto ma 2 oblicza.
Inne ma dla gości , inne my znamy.
Miałem ostatnio okazję oprowadzać znajomych po centrum i ....byli mile zaskoczeni !
Opowiedziana historia miasta, Wyspa Młyńska, Stary Rynek tętniące życiem ( ja tak trafiam ) i tych kilka zachowanych zabytków zrobiło wrażenie.
Koncerty na W.M , przy nowych fontannach ( również trafiłem ) , tramwaje wodne , klimatyczne kawiarenki oraz zraszacze wodne na Pl. Teatralnym dopełniały reszty spaceru.

Wizerunek ten psują remonty zaplanowane akurat na sezon letni , ale robi się sporo.
Inną sprawą jest szacunek władz do zabytków . Zarzutów i pretensji w tym zakresie jest moc ;
np :
Na kilka m-cy przed wspomnianym R.K.B. wyburza się Domek Śluzowego na ul . Grottgera 4 :!:

Kto chce niechaj się w Bydgoszczy nudzi i w konsekwencji nawet wyjeżdża !
Również często wyjeżdżam , ale jeszcze chętniej wracam !
To moje miasto rodzinne i mimo licznych zastrzeżeń , będę je tolerował teraz i w przyszłości !

Gość
Awatar użytkownika

Nie chciałem was prowokować ! Szczerze to dla chcącego nic trudnego, jak będziesz chciał to znajdziesz jakąś fajną "imprezę" która będzie satysfakcjonować na terenie miasta Bydgoszcz... Mnie tylko boli sama nazwa która ma mało wspólnego z miejscami w których odbywają się imprezy. Boli mnie to bo mieszkam moje całe życie nieopodal "śluz", co za tym idzie mam wiele wspomnień związanych z Kanałem Bydgoskim.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]