MWS, nie mam mapy z numeracją domów w tym rejonie, więc nie wiem, gdzie jest miejsce Chausseestrasse 79.
Nie mogę więc sprawdzić, ani na mapie ani w naturze, co tam jest lub był za obiekt. Czy wiesz, gdzie jest obecnie ta lokalizacja? Na pewno nie pod dzisiejszym numerem, bo nie było stron parzystych i nieparzystych.
-- 16 lut 2012 --
Browar znajduje się w spisie adresowym z 1899 roku pod adresem Chausseestrasse 79. Na pewno był. Przejrzałem także wiele książek adresowych do tej daty i zauważyłem, że niektóre browary wymieniane czasem jaki poprzednicy znanych bydgoskich browarów nie były w książkach adresowych, więc były jakimiś marnymi browarkami domowymi, albo firmami na papierze. Za to były tam zupełnie inne browary przed nimi. A ten jest w książce, więc musiał być. Ten przegląd przekonał mnie książka adresowa wymieniała to co jest pewne i znane. Inna prawidłowosć, jaką zauważyłem, to jest to, że bydgoskie browary często inicjowali Żydzi - kupcy i destylatorzy pewnie wywodzący się z karczmarzy i znający dobrze branżę alkoholową, skupieni po południowej stronie miasta, gdzie z czasem postawili synagogę. Potem niekiedy sprzedawali lub wynajmowali te biznesy Niemcom.
W adresie jest też środkowe słowo Echenjenau. Czy ono wnosi coś do identyfikacji miejsca, gdzie był browar?