Alcatraz pisze:
Mam pewną wątpliwość związaną z tym zdjęciem. Jak mówi opis, wykonano je jesienią 1985 roku.
Zdjęcie zrobiłem jesienią 1985r. (do Fordonu wprowadziłem się we wrześniu, wcześniej tam nie bywałem). Nazwa pliku rzeczywiście jest błędna; dzięki za uwagę

.
Co do wątpliwości - pokazany obszar to mniej więcej dzisiejsze osiedle Szybowników, budowane w latach1985-88.
Widoczna pod lasem "betlejemka" była budowana od 21 września do 20 listopada 1985 roku (
http://www.mateusz.bydgoszcz.pl/index.p ... ia-parafii ).
Dla uzupełnienia dodam jeszcze jedno zdjęcie (panorama wycięta z przeźrocza) z tego samego dnia, w podobnym kierunku, ale bardziej "z głębi" wzgórza - od lewej widoczna wieża kościoła św. Mikołaja w Fordonie, dach synagogi, dalej przęsła mostu i po prawej cegielnia. Próbowałem niedawno wykonać podobne ujęcie, dla porównania, ale się nie udało. Góra za bardzo zarosła krzakami i drzewami.
Załącznik:
Fordon_1985_jesień.JPG [ 78.47 KiB | Przeglądany 5478 razy ]
Alcatraz pisze:
Na planie Bydgoszczy z 1983 roku widnieją już ulice Powalisza i Drobnera, które to ulice idealnie obejmuje ta właśnie fotografia. Czyli na planie były już ulice a w rzeczywistości było... pole?
Myślę, że na planach z tamtego okresu nie można zbytnio polegać. Poniżej pokazuję fragmenty planów interesującego nas miejsca z roku 1981 i 1982. Ledwie rok różnicy a ile ulic przybyło! Prawdopodobnie pokazano te, które dopiero miały powstać. Proszę zobaczyć jaka jest różnica w przebiegu niektórych ulic, np. Piastowej czy Jarużyńskiej.
Załącznik:
Fordon_1981.jpg [ 154.75 KiB | Przeglądany 5478 razy ]
Załącznik:
Fordon_1982.jpg [ 158.71 KiB | Przeglądany 5478 razy ]