Dziki_Koziol pisze:
Może ktoś napisać jak szybko zmniejszyć zdjęcie do 800x800 i 200 KB z akceptowalną jakością i w rozsądnym czasie, za pomocą darmowego, ogólnodostępnego programu?
^^^
Dla tych, którzy do tej pory nie za bardzo wiedzą jak to szybko zrobić, przygotowałem taką 'instrukcję'.
(Krok pierwszy)
Oglądane właśnie zdjęcie na kompie, należy zmniejszyć klikając w miejscu '1', a potem 'na oko', przesuwając ramkę w pokazanym, (albo podobnym), miejscu, zmniejszyć go do oczekiwanego rozmiaru. Potem nadusić klawisz 'print screen', otworzyć 'Painta" i pozycją 'Edytuj' wrzucić do niego obraz.
(Krok drugi)
1. Zaraz gdy w pancie pojawi się 'zrzut', złapać kursorem ten narożnik i przeciągnąć go do narożnika okna painta.
2. Najechać kursorem na przeciwległy narożnik i zobaczyć pokazywany rozmiar. Jeśli nie jest taki jakiego oczekiwaliśmy, należy powtórzyć czynność zmiany rozmiaru 'na oko' (z pierwszego kroku)
3,4. Po uzyskaniu oczekiwanego rozmiaru, klikamy na 'Obraz', potem 'Atrybuty' i wpisujemy wymiar który utworzyliśmy, (pamiętając by był w 'pikslach')
5,6. Potem już tylko należy obraz zapisać, nadając mu 'nazwę' i rodzaj (JPEG)
Jest to bardzo szybki sposób. Opis tego zajął mi trzy krotnie więcej czasu, od zrobienia 'obrazków instrukcji'. Paint również 'wyszczupla', - 'ważą' one po 91kB. Rozmiar dałem 730x545, choć kursor pokazywał 732 x 547. 'Przycinamy' jak nam pasuje.