Dzięki wielkie za wszystkie zdjęcia. Super zobaczyć jak to wszystko wyglądało niegdyś. Szczególnie podoba mi się zdjęcie kościoła MBNP z widocznymi w oddali stawami. Pamiętam z dzieciństwa, że ich pozostałości wciąż istniały do połowy lat 90. Później wyschły w związku z tym iż na terenie jednego z nich i w bezpośredniej bliskości drugiego zbudowano wieżowce (ul. Konopna). Planowanie ich budowy w tym miejscu jako żywo musiało przypominać sceny z "Poszukiwany, poszukiwana"

Ze Szwederowem jestem silnie związany emocjonalnie. Tu się urodziłem i mieszkałem do końca studiów, a moja rodzina sprowadziła się już tutaj za chlebem w XIX wieku. Pradziadek nawet krótki czas prowadził warsztat bednarski na Żuławach. Dziadek z kolei cudem uniknął rozstrzelania w 1939 jako członek TG "Sokół". A wszystko to na ukochanym Szwederowie.
W wolnych chwilach przeszukuję archiwa i badam jak zmieniał się krajobraz dzisiejszej dzielnicy i jak zmienia się dalej. Najlepiej widoczne jest to na przykładzie sieci "rzecznej" osiedla. Mało kto wie, ale Dolina Stawów zasilana była przez strumień. Rozpoczynał się on rowem melioracyjnym przebiegającym z terenu Bielic, przez zabudowane już dziś łąki i ugory. Dalej przepływał pod ulicą Leszczyńskiego i I. Skorupki. Jeszcze w 1991 roku na odcinku między tą ostatnią, a Kossaka widoczne było jego wyschnięte koryto. Później znikło pod Parkingiem, który z kolei ustąpił miejsca Biedronce i Czerwonej Torebce.
Co do Browaru na Szwederowie. Babcia moja pracowała w nim. Miał on filię przy ulicy Wiatrakowej. Służyła ona za magazyn gotowego wyrobu jeszcze na początku lat 90.
PS Czy ktoś z was próbował odszukiwać szwedzkich szańców na skraju naszej skarpy?