Białośliwie

Zdecydowanie brakuje na tym forum takiego wątku
Jest dużo do napisania o Białośliwiu, stacji i trasie kolejki jaka tam się znajduję. Ale nie wszystko od razu.
Na początek...
W tygodniu dotarły do mnie ciekawe informację:
1. Będą weekendowe przejazdy w Białośliwiu. W sierpniu i wrześniu można skorzystać z weekendowych przejazdów kolejką wąskotorową na 8-kilometrowej trasie z Białośliwia do Kocika Młyn (i powrót). Koszta takiej wyprawy to
TYLKO 2 złote! Kursy będą odbywały się w soboty (13.00 i 15.00) i w niedziele (11.00, 13,00 i 15.00).
2. Powiatowy Zarząd Dróg w Pile sprzedaje cztery wąskotorowe lokomotywy spalinowe Lyd 2 (znajdują się w Białośliwiu). Lokomotywy są niesprawne. Producentem był rumuński zakład 23 August Works Bucharest. Jedną z nich wyprodukowano w 1971 roku, dwie w 1977 i jedną w 1981 roku. Cena minimalna ustalona na 24.117,60 zł za sztukę. Termin składania ofert mija 31 sierpnia br.
Niektórzy z użytkowników forum i członkowie stowarzyszenia bywają ostatnio w "B" i wiedzą jak wygląda przejazd do Kocika, więc mogą zapewnić, że 2 zł to niedużo. "Rumuny" też oglądaliśmy ale nie zdążyliśmy się z nimi pożegnać. Chyba, że nie zostaną sprzedane do naszej kolejnej wizyty. Pewnie nasuwają się Wam pytania "dlaczego zostają sprzedane". Ich uruchomienie wymaga kupienia wielu ważnych i drogich części, są za ciężkie na trasę "białośliwską" i za sprzedane pieniądze można by wyremontować jednego, który pozostanie na stacji.
Myślę, że lada moment odezwie się LisiOgonek i będzie zawsze miał coś do dodania w tym wątku.
ps. Myślę, że to będzie dobre miejsce do pokazywania zdjęć przedstawiających Białośliwie (stacja, trasa, tabor, ludzie)