Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest wtorek, 6 maja 2025, 04:47

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Gość

To jeszcze ( moim zdaniem) trudniejsza zagadka. Odkryłem ten herb kilka lat temu. Znajduje się on poza granicami Bydgoszczy , ale w jej bliskim sąsiedztwie.
Proszę podać gdzie się on znajduje, kto jest jego właścicielem, i dla utrudnienia, co głosi napis w tarczy herbu. Żeby przeczytać napis, należy się pofatygować na miejsce jego lokalizacji i zrobić fotkę z dużym zoom-em.
Przyznaję ,że napisu do końca nie rozszyfrowałem, głównie z powodu oświetlenia, gotyckiego pisma i chyba skromnych możliwości techn. mojego aparatu a i sam herb jest dość wysoko umieszczony.

Załączniki:
SDC11220.JPG
SDC11220.JPG [ 83.5 KiB | Przeglądany 3004 razy ]

Tytuł: Re: Herb nr 2
Gość
Awatar użytkownika

Herb znajduje się w Ostromecku. Gdzie dokładnie to nie powiem, w każdym razie w pobliżu kościoła i wejścia do parku. Naprzeciwko tego budynku jest równie stary wyglądający na fabrykę czy magazym rolniczy budynek.

Bodajże rodu von Alvensleben. Albrecht von Alvensleben odziedziczył Ostromecko w 1874 roku.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Ostatnio koło niego przechodziliśmy i mówiliśmy, że dobry motyw na zagadkę i trzeba zrobić zdjęcie na zagadkę zanim AERO nas wyprzedzi ;)

Gość

Bardzo się cieszę ,że wyprzedziłem takich, (wręcz profesjonalnych) " łowców zabytków " jak Wy. :)
Muszę jednak przyznać, że nie myślałem, że tak szybko rozwiążecie tę zagadkę. :(
Ten herb, miałem już namierzony kilka lat temu, i czekałem okazji, żeby się z kimś podzielić tym " odkryciem".
W tamtym czasie, takich herbów znalazłem 3 . Jeszcze jeden w Ostromecku i jeden w Boluminie. Pozostał już tylko ten na zdjęciu. Za ten zniszczony ( wraz z budynkiem) zawiesiłbym radę gminy, i konserwatora zab. w czynnościach i może jeszcze coś więcej.
Herb znajduje się na budynku przy drodze Bydg.- Dąbrowa Ch. opodal drogi na dworzec w Ostromecku.
Właściciela herbu nie jest tak łatwo ustalić ,ale generalnie w 08.02.1874 r. - umiera Gottlieb Marcin Vertraugott von Schönborn, dobra ostromeckie dziedziczą Albrecht von Alvensleben i Marta Matylda Maria Schönborn , więc prawdopodobnie jest to ich herb.
Osobnym tematem jest treść napisu.
Pragnę zwrócić również uwagę na przepiękną drewnianą altankę nad wejściem do tego domu.
Takich rzemieślników już chyba nie ma.

Załączniki:
SDC11218.JPG
SDC11218.JPG [ 98.21 KiB | Przeglądany 2934 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Właśnie o tym pisałem w temacie...Ostromecko mało znane, czy coś tam ;) Altana prima sort :!:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]