Witam serdecznie,
Powracam do wątku znaków wysokiej wody. Po publikacji ostatnio materiału o znakach WW odezwał się do mnie czytelnik, który wskazał kolejne miejsce w Bydgoszczy, w którym ten znak się znajduje. Tym miejscem jest ceglany mur przy moście Sulimy-Kamińskiego przy ul. Stary Port. Szczerze mówiąc spodziewałem się innego znaku tj. stalowej tabliczki która jest ukryta gdzieś pod bluszczem i której nie widać. Pojechałem poszukać pod bluszczem (masa komarów) jednak znalazłem tylko to. A może aż to.
Po lewej stronie kadru.

Nie jestem pewien czy znalazłem to co szukałem. Czytelnik nie odezwał się ponownie. Napisał, że trudno znaleźć tabliczkę bo jest ukryta pod bluszczem. Tymczasem to nie jest okryte w żaden sposób pod bluszczem.
Potrzebna mi Wasza pomoc.
Nie jestem pewien czy te dwa metalowe elementy przy wspomnianym moście są pozostałością po znaku WW.
Szukałem podobnego w internecie. Udało mi się podobny znak odszukać w internecie.
-------------------------
http://www.wielkawoda.umk.pl/czym_sa_znaki/index.htmlpo otwarciu strony należy otworzyć prezentację: Historia powodzi na Wiśle w świetle tablic wielkich wód. Jest ona w pdf. Tam na jednej z pierwszych stron jest podobny znak wody do tego który jest prezentowany powyżej.
-------------------------
Na odszukanym znaku, po jednej stronie była podziałka w centymetrach, a po drugiej daty wylewów rzeki.
Wspomniane podziałki naniesione zapewne w formie farby niestety nie zachowały się.
Jednak mam wątpliwości.
1. Jeśli to wspomniany znak to jest wyjątkowo niedbale umieszczony na murze. Może szukam go na siłę...
2. Jego wykonanie jest również niedbałe.
3. Nie wiem kiedy został umieszczony.
Obejrzałem stare fotografie i nic podobnego nie znalazłem.

Tu jest ciekawy element po prawej stronie mostu na murze. Jakiś rodzaj znaku - krzyża
Powyższego znaku brak.

Tu mamy bluszcz. Nic nie widać

To zdjęcie jest ciekawe. Jest coś namalowane na murze. I tuż przy murze jest umieszczony słup. Proszę zwróćcie uwagę na słup przy murze.

Tu biały słup widać lepiej. Czy to jest pierwotny znak ww w formie drewniane słupa?
I uwaga.
Ten słup jest wysoki. Musiał być przytwierdzony do muru.
Czy to jest taka właśnie obejma przy pomocy której był mocowany do muru? Po lewej u góry zdjęcia.

Czy mogło być tak?
1. Pierwotnie był słup drewniany pomalowany na biało z podziałką. Może wcześniej była nawet metalowa tabliczka.
2. Słup usunięto prawdopodobnie po II wojnie - pozostała po słupie metalowa obejma do dziś.
3. Po usunięciu słupa w niedbały sposób umieszczono obecny do dnia dzisiejszego znak. Farba zeszła razem z podziałką.
Może ktoś z Was ma jeszcze inne zdjęcia na których coś więcej widać?
Co myślicie?