Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest piątek, 2 maja 2025, 14:31

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Gość

Na stronie Toruńskiego Serwisu Turystycznego (http://www.turystyka.torun.pl) znajduje się następujący opis Bydgoszczy:

,,Pomimo, że w żadnej klasyfikacji ośrodków turystycznych Bydgoszcz, nie posiadając wyjątkowych obiektów, nie występuje jako miasto atrakcyjne, to znaleźć można tu kilka zabytków, które mają znaczenie, jednak w skali nie większej niż lokalna.
Nieliczne zabytki Bydgoszczy zgrupowane są w rejonie Brdy i Starego Miasta. Jest to najstarsza, średniowieczna część Bydgoszczy. Natomiast na północ od niej zlokalizowane jest Śródmieście - dzielnica rozbudowywana w czasach pruskich (XIX w.), gdzie znajdują się przykłady ciekawej architektury secesyjnej i eklektycznej.
Miasto nie posiada zabytków architektury o wysokich wartościach historycznych i artystycznych, a wartość ich może być unikatowa jedynie w skali lokalnej, a wynika to z niewielkiego znaczenia miasta w historii i dziejach architektury oraz przeciętnego jego charakteru na przestrzeni wieków"

W pierwszej chwili omal nie spadłem z krzesła, w drugiej zaniemówiłem, w trzeciej zrobiło się przykro, zaś w czwartej wkórwił..m. Rozumiem, że jest to serwis robiony przez Toruniaków, za toruńskie pieniądze i ku chwale Torunia. Nie rozumiem natomiast, ile trzeba mieć w sobie zacietrzewienia i pokładów kompleksów, aby tworzyć tak kłamliwe opisy. Ani słowa o przepięknej Wyspie Młyńskiej, Operze, bydgoskiej secesji, Muzeum Wodociągów, Exploseum, unikatowym w skali Polski obiektom hydrotechnicznym na Kanale Bydgoskim oraz wielu, wielu innych jakże ciekawych miejscach.
Czytając wynurzenie ,,eksperta" z Torunia uświadomiłem sobie, jak wiele pracy jeszcze przed nami. Walczmy o Bydgoszcz, bo nikt za nas tego nie zrobi.
W obecnej chwili kończą się prace nad pierwszym etapem projektu SHIFT - X, realizowanego przez Urząd Miasta Bydgoszczy. Zakłada on opracowanie koncepcji szlaku turystycznego po zabytkach techniki w Bydgoszczy. Cieszę się, że mogę brać udział w pracach interdyscyplinarnego zespołu, złożonego ze znawców, a zarazem miłośników naszego miasta. Obiekty poindustrialne to olbrzymi, a jakże niedoceniany jeszcze potencjał Bydgoszczy. Chylę czoła przez Koleżankami i Kolegami z BSMZ BUNKIER, którzy od wielu lat organizują wycieczki po zabytkach techniki, dbając równocześnie o ich ochronę i promocję.

,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Ja pi... Mieszkałam tam 5 lat i ciągle spotykałam się z nieprzyjemnymi docinkami ze strony autochtonów, ale to już przeginka...
Niestety, niektórzy potrafią się promować tylko obsmarowując konkurencję. Świadczy to tylko o tym, że jesteśmy niemałym zagrożeniem dla sąsiadów z kompleksem niższości...

Gość
Awatar użytkownika

Mam wrażenie, że napisał to fanatyk, który nigdy nie wystawił swojego nosa poza toruński prowincjonalny gotyk :n

Gość

Nam zarzucają brak zabytków a sami mają tylko ruinę toalety zamku krzyżackiego.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Trzeba napisać do nich jakiś list protestacyjny i jeśli mają tylko chęci zaprosić ich do obejrzenia naszych zabytków.
Ktoś wie, czy są oni finansowani z publicznych pieniędzy? Jeśli tak to trzeba od razu uderzyć wyżej :)

Gość

Co będziemy z głupkiem dyskutować, trudno go nawet nazwać ignorantem bo ewidentnie widać, że opisanie Bydgoszczy w taki a nie inny sposób jest celowe. Naszą jedyna bronią jet praca nad promocja i popularyzacja naszego miasta, naszych wyjątkowych zabytków a to w porównaniu z Toruniem wychodzi nam blado. Czasy mamy takie, że jesli nie potrafimy sie sprzedać to całe nasze bogactwo historyczno- kulturowe nie ma najmniejszego znaczenia. Jeśli przyjedzie do Polski przeciętny Amerykanin, który ma blade pojecie o Europie i jeszcze mniejsze o Polsce, to jak myślicie jakie miasto będzie chciał zwiedzić??? No takie, które najlepiej sie zareklamuje. Jeśli Toruniacy bedą dostatecznie czesto powtarzać swoje kłamstwa to stana się one prawdą za chwile okaże sie, że to Toruń był pierwsza stolicą Polski a Kraków to jakaś prowincja nad Wisłą a o Bydgoszczy nie warto w ogóle wypominać. Jeśli my sami sie nie docenimy to nikt nas nie doceni. Możemy tylko prosić i błagać nasze bydgoskie władze aby obudziły sie i zaczęły działać w dziedzinie pronacji regionu.

List protestacyjny też by sie przydał, ale jak tu polemizować z głupkiem....

Gość

bunkier pisze:
Mam wrażenie, że napisał to fanatyk, który nigdy nie wystawił swojego nosa poza toruński prowincjonalny gotyk :n

Prowincjonalny gotyk? Chyba Kolegę emocje poniosły. Rozumiem złość, ale nie popadajmy w skrajności. Wyspa Młyńska jest przereklamowana (duży trawnik i kilka ładnych budynków, a w koło syf i malaria), a centrum wygląda jak arabska dzielnica zarządzana przez urzędnika z ADHD. Zero wizji, polotu, pomysłu. Nie porównujcie nawet Torunia do Bydgoszczy, bo to inna liga.

Oczywiście Bydgoszcz też ma się czym pochwalić, natomiast brak tu zupełnie jednego - gospodarza ze spójną wizją promocji miasta i jego walorów. Kiedy moi znajomi pytaja się mnie gdzie obecnie mieszkam i słyszą "Bydgoszcz", to odruchowo się wykrzywiają i współczują. Bo przeciętnemu Kowalskiemu Bydgoszcz kojarzy się z blokami, przemysłem, szarością i syfiastym dworcem PKP. A Toruń, choć poza starówką też jest w większości paskudny, umiał się idealnie wypromować. Zobaczcie, jak tam jest zagospodarowane Stare Miasto.

To napisałem ja, z pochodzenia wejherowianin mieszkający 7 lat w Toruniu, a obecnie od 2 lat w Bydgoszczy :) Także uważam się za osobę obiektywną, bo daleki jestem od lokalnych animozji.

Gość
Awatar użytkownika

proponuję zwyczajnie zignorować zaczepkę, ponieważ z debilami się nie rozmawia (ja do nich najwyżej strzelam)
myślę, że warto wziąć pod uwagę to co piszą, a to tylko po to, żeby właśnie zmienić to co najbardziej rzuca się w oczy
Toruń nadal nie wie, że Fordon już nie jest osobnym miastem - zareklamować Fordon i pokazać, że jednak jest jedną z największych dzielnic Bydgoszczy i dlatego warto tam chociażby zamieszkać.
Nie zauważyli zabytków? Podstawić pod nos może nie... ale wyremontować, żeby im kopary opadły
Nie wiedzą nic o explozeum? Podrzucić im jakąś laskę tnt.. a tak na poważnie.. dać kurna więcej reklam przy drogach
jadę na południe, mijam Gniezno (i dinopark) i widzę przydrożną reklamę "zaginiony świat dinozaurów - Solec Kujawski"
no toć do jasnej ciasnej...
Solec Kujawski... takie istne zadupie.. a zareklamować się potrafi w całym kraju i ludzie ciągną akurat do Solca bo nawet jeśli mają pod nosem własny dinopark to akurat ten jest lepiej zareklamowany - można? można

może warto zainwestować przynajmniej czasowo w jakąś lepszą reklamę - nawet na spacery szlakiem DAG..
(po moim pierwszym i na razie jedynym tego typu spacerze jak zaczęłam przekazywać dalej informacje na temat DAG to aż znajomy koniecznie wrócił do Łęgnowa obejrzeć jeszcze raz budynki - może uda się, że kiedyś się wybierze na taki spacer)
musimy pokazać, że mamy więcej do zaoferowania jak oni - średniowieczny przereklamowany zamek, krzywą wieżę (lepsza jest ta w Ząbkowicach Śląskich) i planetarium.
Jak dla mnie na tym kończą się atrakcje Torunia, który tak bardzo chce udowodnić, że ma więcej do zaoferowania niż my.
tylko trzeba się ruszyć

w skrócie rzecz ujmując..
REKLAMA DŹWIGNIĄ HANDLU
inaczej więcej będzie tego typu kwiatków

Gość

Toruń nas prowokuje a my dajemy sie sprowadzić do ich poziomu. Ja nie mam pretensji, że osioł jest osłem. Mam pretensje, że zamiast zająć sie naszym miastem zajmujemy sie tym, że Toruń lepiej sie promuje. Ale powiedzcie kto ma sie tym u nas zająć????!!!! Tylko prywatnym miłośnikom naszego miasta zależy na promocji??? Mamy świetny Międzynarodowy Festiwal Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych Plus Camerimage to niesamowita promocja dla miasta. Niektórzy w Polsce jeszcze myślą, że ten festiwal odbywa sie w Łodzi. DLACZEGO tak sie dzieje??? Dużo pracy przed nami.

Gość

Lipek ma niestety rację.
Bydgoszcz ma wspaniałe zabytki, ale głównie techniczne. A więc ciekawe dla pasjonatów tematu, a niekoniecznie państwa Kowalskich, którym zabytki kojarzą się z urokliwymi kamieniczkami, zabytkowym kościółkiem i uroczym ryneczkiem. Miejscami, gdzie można usiąść, wypić kawę, zjeść obiad. A to właśnie ci Kowalscy świadczą o znaczeniu turystycznym danego miejsca. I Toruń tu wygrywa w przedbiegach bo ma markę świetnie rozpoznawalną w kraju. W dodatku w Toruniu wiedzą o co chodzi i to wykorzystują. Najlepszym dowodem jest pozyskanie dla siebie w 1999 r. siedziby samorządu województwa (duża kasa również na promocję regionu). Wtedy Bydgoszcz sobie strzeliła w stopę.
A u nas? Wyspa Młyńska, no fajnie, ale sporo ludzi skarży się, że latem nie ma tam kafejek, parasolek i miejsca na cywilizowane spożycie czegoś słodkiego. Jak na trawnik, to trochę droga impreza. Stary Rynek? Wiecznie rozryta Mostowa i okolice... Fordon najlepszym miejscem do zamieszkania? Nie no, myślałem, że tu na powaznie się rozmawia.
A co na to bydgoskie placówki takie jak świetnie zamaskowane w lesie Eksplozeum czy wiecznie remontowane MWL. To już prywatne Muzeum Komunikacji w Paterku jest bardziej znane. A właśnie to wspomniane placówki powinny być filarami promocji Bydgoszczy jako mekki miłośników zabytków techniczno - militarnych.
Bydgoskie zabytki są znacznie bardziej wymagające dla turystów jak i włodarzy miasta. Dlatego nasze miasto powinno wejść w niszę turystyki specjalizowanej nastawionej na określonego odbiorcę, ale nie łudźmy się, że przyjadą tu setki autobusów pełne turystów. Dla większości społeczeństwa zabytkiem jest stara kamienica albo kościół, a nie ruiny fabryki czy śluza.
Faktem jest zdziwienie jakie wywołują na ludziach z Polski fotki z Bydzi, z reguły są komentarze "ale tam fajnie", "ale klimat", ale zaraz potem dodaje się "aha, to niedaleko Torunia"...
Miło by było, gdyby dyskusja wykroczyła poza standardowe i populistyczne obrzucanie błotem Torunia i jego mieszkańców, bo nie oni winni temu, że w Bydgoszczy nie ma elit dbających o znaczenie miasta, a spora część jego mieszkańców całe zło widzi tylko w sąsiedzie zza miedzy.

Gość
Awatar użytkownika

Nie będę dolewał oliwy do ognia, bo szlag człeka trafia gdy to czyta. Ale faktycznie, jeśli ten nieobiektywny opis naszego miasta robi urzędnik za państwową kasę, to natychmiast ponieść musi konsekwencje, nie tylko on, ale i jego przełożony, który zapewne zatwierdził taki tekst do publikacji.

Gość
Awatar użytkownika

Lipek pisze:
Prowincjonalny gotyk? Chyba Kolegę emocje poniosły. Rozumiem złość, ale nie popadajmy w skrajności. Wyspa Młyńska jest przereklamowana (duży trawnik i kilka ładnych budynków, a w koło syf i malaria), a centrum wygląda jak arabska dzielnica zarządzana przez urzędnika z ADHD. Zero wizji, polotu, pomysłu.

Żadne emocje, dla mnie to normalka. A prowincjonalny toruński gotyk nie powala na kolana, pojedziesz do pierwszego lepszego miasta z gotykiem i jest albo to samo albo podobnie. Tutaj polityka działa. Z Wyspą Młyńską to się zgadzam, ale Bydgoszcz to nie tylko Wyspa Młyńska.

Gość

Tak w skrócie, to ten portal turystyczno - toruński prowadzony jest przez PTTK.
Osoba odpowiedzialna za jego prowadzenie - Arkadiusz Skonieczny - jest kontrowersyjny nawet dla torunian. Z tego co jest w sieci, to osobnik ten znany jest z podgrzewania bydgosko - toruńskich animozji.
W sprawie jego radosnej twórczości interweniowało już dawno Towarzystwo Miłośników Miasta Bydgoszczy:
http://www.tmmb.pl/portal/index.php?opt ... &Itemid=85

Gość

Powiem krótko. WDW ma racje w każdym zdaniu.

Gość
Awatar użytkownika

A ja tu widzę odwieczną wojnę pomiędzy sąsiadującymi
miastami. Kiedyś osobne województwa i klubowe wojny.
Teraz jesteśmy w jednej drużynie. Lecz czy na pewno?
Nigdy się chyba to nie zmieni.
Rasizm lokalny i obustronny. - Przykro.

Gość

Nie jesteśmy w jednej drużynie. Toruń od zawsze patrzył na Gdańsk, dziś jest "na swoim" tzn. w regionie ze stolicą w Toruniu.
W Grudziądzu czy Brodnicy już słyszałem narzekania na toruniocentryzm. We Włocławku usłyszałem to samo plus tęsknotę za Łodzią i woj. łódzkim postrzeganym znacznie lepiej niż nieco sztuczne kujawsko - pomorskie.
Bywając w różnych gminach, widzę że Toruń postrzegany jest jako źródło kasy i to dużej. Z Torunia płynie do gmin strumień kasy własnej jak i unijnej, z Bydgoszczy gminy nie dostają nic, co najwyżej przyjedzie upierdliwa kontrola.
Dlatego metropolia bydgoska jest fikcją, bo nawet okołobydgoskie gminy patrzą tęsknie na Toruń licząc, że marszałek wreszcie rzuci trochę kasy na place zabaw, parki czy inne bajery.

Gość

Lucim zejdź na ziemię. Też przez kilka lat żyłam w poczuciu, że Toruń to nasz "mniejszy braciszek" i nadal nie mam nic do Torunian ale do urzędasów, którzy po uszy siedzą w układach i układzikach zwanych polityką. Nie wiem jak to sie stało ale po prostu Toruń ma więcej kasy i więcej może a nam pozostaje oburzać sie na żałosne zaczepki "wioskowego głupka", którego wszyscy znają w Toruniu my mieliśmy waśnie okazje poznać.

Gość
Awatar użytkownika

Robert Grochowski pisze:
Na stronie Toruńskiego Serwisu Turystycznego (http://www.turystyka.torun.pl) znajduje się następujący opis Bydgoszczy:

,,Pomimo, że w żadnej klasyfikacji ośrodków turystycznych Bydgoszcz, nie posiadając wyjątkowych obiektów, nie występuje jako miasto atrakcyjne, to znaleźć można tu kilka zabytków, które mają znaczenie, jednak w skali nie większej niż lokalna.
Nieliczne zabytki Bydgoszczy zgrupowane są w rejonie Brdy i Starego Miasta. Jest to najstarsza, średniowieczna część Bydgoszczy. Natomiast na północ od niej zlokalizowane jest Śródmieście - dzielnica rozbudowywana w czasach pruskich (XIX w.), gdzie znajdują się przykłady ciekawej architektury secesyjnej i eklektycznej.
Miasto nie posiada zabytków architektury o wysokich wartościach historycznych i artystycznych, a wartość ich może być unikatowa jedynie w skali lokalnej, a wynika to z niewielkiego znaczenia miasta w historii i dziejach architektury oraz przeciętnego jego charakteru na przestrzeni wieków"

To chyba musiał pisać sam Całbecki albo jeden z jego nienormalnych fanatyków...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]