Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest sobota, 3 maja 2025, 21:02

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Podzielę się z Wami tym co sam wiem o "gliniance", która była w miejscu obecnego Makro przy alejach Jana Pawła II.
Proszę o zweryfikowanie tych informacji.
Przed wojna było tam miejsce wydobywania gliny (stąd nazwa "glinianka"), w czasie wydobywania natrafiono na żyłę wodną, cały sprzęt wydobywczy, który tam był został zatopiony. Z powody, że dno to była glina zrezygnowano z wydobycia ciężkiego sprzętu. Ciekawostką jest, że w czasie II Wojny Światowej uciekający hitlerowcy zatopili tam również jakiś sprzęt militarny.
Po wojnie ponoć jacyś nurkowie próbowali tam coś odnaleźć ale gliniane dno nie dawało szans na jakiekolwiek wydobycie. Teren pierwotnie należał do Zgromadzenia Ducha Świętego, które mieści się tuż obok. Kiedy upadła komuna ziemie oddano zgromadzeniu, a ci sprzedali ja Makro, ci natomiast prawie w większości ją zasypali, pozostał po niej niewielki zbiornik przeciw pożarowy.
To są informacje, które usłyszałem jako dzieciak.
No i szkoda, że "gliniankę" zasypano ponoć dobrze tam ryby brały.

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

demon pisze:
... w czasie II Wojny Światowej uciekający hitlerowcy zatopili tam również jakiś sprzęt militarny...

hmmm, ciekawie to brzmi i zastanawiam sie ile w tym prawdy. Stoi teraz tam Macro, wiec gdyby cos tam bylo to przepadlo :(

Gość

Jako dzieciak mieszkający na Ujejskiego, w latach 80tych chodziłem do owej glinianki się kąpać podobnie zresztą jak okoliczna dzieciarnia. Zimą można było poużywać na łyżwach. Zejście do wody prowadziło przez podwórko posesji. O wspomnianej wyżej legendzie nikt nie wspominał, poza tym byliśmy zajęci wypatrywaniem lądujących Su-7 :)
Tak na marginesie, to na terenie makro były ogródki działkowe, które wystrzelono w kosmos w połowie lat dziewięćdziesiątych po odzyskaniu ziemi przez kościół.

Gość
Awatar użytkownika

Jeżeli chodzi o bydgoskie glinianki, a było tego kiedyś sporo, to właściwie z każdej był czołg lub samolot . Identyczne opowieści dotyczyły glinianki między Słoneczną a Nasypową ;)

BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

seth pisze:
...właściwie w każdej był czołg lub samolot ...

ja predzej bym obstawial 'malucha' albo duzego fiata :D o innych wynalazkach nie wspomne. Ja czesto odwiedzalem glinianke (moze to wcale nie byla glinianka) miedzy chodkiewicza (wysokosc AS), a aktualnie ul. Kamienna (kiedys byl deptak). Przy niej szly tory kolejowe odchodzace od Makrum do magazynow (?) przy ul. Chodkiewicza.

Gość
Awatar użytkownika

GrapHite pisze:
seth pisze:
(moze to wcale nie byla glinianka) miedzy chodkiewicza (wysokosc AS), a aktualnie ul. Kamienna (kiedys byl deptak). Przy niej szly tory kolejowe odchodzace od Makrum do magazynow (?) przy ul. Chodkiewicza.

To też był glinianka ;) Maluchy to wrzucali trochę później ;) Wcześniej obstawiono tylko czołgi i samoloty :D

Gość
Awatar użytkownika

Do dzisiaj zostało w odpowiedzi na temat stawu lub jeziora. Panie tam leży samolot, czołg lub inne ustrojstwo :)

Gość

Odkopie stary temat, ponieważ natrafiłem w innym temacie na wątek budowy makro, który obudził we mnie wspomnienia :)
Potwierdzam historię ze sprzętem militarnym, ale nie wiem czy należał on do hitlerowców czy np. do partyzantów.

Jako dzieciak, w latach podstawówki latałem z ekipą i starszym towarzystwem z ulicy Ujejskiego po terenie budowy makro. Popołudniami wkradaliśmy się na tereny osuszanej glinianki, gdzie starsi koledzy przy pomocy znalezionych na miejscu biało-czerwonych tyczek geodezyjnych penetrowali błoto i glinę dna, no i wychodziły z tego piękne okazy... Do dziś pamiętam widok wydobytych strzelb z długimi lufami, widziałem tego kilka sztuk. Z tego co pamiętam parę sztuk było pozawijane w szmaty i dzięki temu nawet drewno z kolb było w przyzwoitym stanie.
Słyszałem wtedy nawet plotkę, że i jakiś granat się tam znalazł, ale tego na oczy nie widziałem i może nawet dobrze :)

Ciekawe co by się tam jeszcze dało znaleźć, gdyby chłopaki wtedy dysponowali wykrywaczem metali :)

Gość
Awatar użytkownika

Dodam tylko, że w czasach komuny glinianka ta była zaadoptowana na staw rybny. Ówczesny właściciel hodował w niej karpie i jak się później okazało nie tylko. Od czasu kiedy teren wraz z wodą przeszedł ponownie w ręce kościoła spędzałem tam dużo czasu na moczeniu kija. O tym, co tam pływało można było przekonać się na własne oczy na wiosnę kiedy lód puszczał. Niestety mimo iż zbiornik był dosyć głęboki, mało robiło się przerębli i ryba się dusiła. I tak po roztopach na brzegach leżały dziesiątki (tak, dziesiątki) ogromnych szczupaków i węgorzy ale największy podziw budziły karpie. Co roku kilka sztuk, każda grubo ponad 10 kg. Monstery :mrgreen:

Pamiętam, że raz miałem takiego byka na haku. Jako dzieciak łowiłem wówczas spiningiem na spławik, z gruntu. To była najskuteczniejsza metoda. Pewnego dnia cały zestaw poszedł gwałtownie pod wodę i tylko dzięki refleksowi zdążyłem chwycić uciekającą wędkę. No mocno szarpał. Ostatecznie zniszczył mi cały kołowrotek, ale wrażenia były przednie. :mrgreen:

Przy okazji mam pytanie, bo nie wiem czy dobrze kojarzę. Czy to właśnie z owego stawu wybijała woda, która następnie szła rowem wzdłuż obecnej al. JP II, dalej środkiem Nizin (obecnie też al. JP II) i tak aż do Brdy?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]