Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest środa, 30 kwie 2025, 08:59

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Gość

Witam,

przeglądając geoportal znalazłem rozbudowane okopy naprzeciw miejsca na przeprawę promową przez Wisłę w Borównie/ Kokocku. W końcu udało mi się tam dojechać, zobaczyć i zrobić parę zdjęć. Z tym, że nie bardzo wiem kto je wybudował i ewentualnie obsadzał. Na pozór sprawa jest prosta ale wcale nie wydaje się to takie oczywiste. Według tego co znalazłem w internecie to chyba ten teren był zajmowany raz przez jedną stronę raz przez drugą, możliwe też, że okopy wykopano wcześniej- przeprawa dla cywili a może i później. Czytałem parę artykułów zaledwie poruszających ten temat w Militariach Pomorskich, i to co jest możliwe do znalezienia w internecie (zwłaszcza Świetlik), kiedyś wziąłem na stopa mieszkańca tamtej okolicy trochę mi rozjaśnił temat w terenie (czym jest głównik w miejscowej nomenklaturze i z czego się składa, prawdopodobne polne drogi odwrotu Niemców i miejsce gdzie deszcz wymywa kości)- może to prawdziwe informacje a może miejscowe legendy i przypuszczenia. Wskazał także jednego ze starszych ludzi w Kokocku, który podobno wie dużo i lubi o tym opowiadać (nie bardzo mam czas aby tam jechać).
Poza tym co po polsku znalazłem jeszcze:

http://forum.panzer-archiv.de/viewtopic.php?t=4665,

oraz książkę, którą może uda mi się w końcu zamówić i ściągnąć do Polski pewnie tam znajdę coś więcej ale to potrwa:

http://www.zinnfigur.com/product_info.p ... 3&&ID=1373

Właściwie te informacje trochę usystematyzowałem ale i tak są bardzo chaotyczne. Może ktoś wie coś więcej konkretnego zwłaszcza na temat tych okopów.

Załączniki:
Komentarz: Widok w kierunku Wisły.
CAM00433.jpg
CAM00433.jpg [ 90.19 KiB | Przeglądany 4682 razy ]
CAM00439.jpg
CAM00439.jpg [ 88.73 KiB | Przeglądany 4682 razy ]
CAM00442.jpg
CAM00442.jpg [ 77.32 KiB | Przeglądany 4682 razy ]
Komentarz: Widok na Płutowo, Róźnowo, Bruki.
CAM00443.jpg
CAM00443.jpg [ 31.5 KiB | Przeglądany 4682 razy ]

Gość

Witam na Forum :)
Temat Wędrującego Kotła Toruńskiego jest bardzo ciekawy, niestety jest bardzo mało materiałów. W kilku publikacjach znajdują się fragmenty dotyczące tych działań.

" Страну заслоняя собой ” - Książka dowódcy 239 Gwardyjskiego Pułku Strzelców, który działał pod Świeciem i na początku lutego 45 r walczył nad Wisłą ze zgrupowaniem toruńskim -
http://militera.lib.ru/memo/russian/gorb_mg/10.html

"Pantery nad Wisłą. Żołnierze ostatniej godziny" - opisane są działania 4 Dyw. Panc. na terenie powiatu świeckiego których zadaniem było atakowanie pozycji radzieckich i odciążenie "wędrującego kotła"

Również w książce Alfreda Regnittera z 276 Brygady Dział Szturmowych " Knight Gunner " znajdują się fragmenty dotyczące walk mających związek z pomocą "zgrupowaniu toruńskiemu" w przebiciu się do jednostek niemieckich.

Jestem z powiatu świeckiego i moja wiedza dotyczy głównie tego terenu działań. Jednakże z relacji mieszkańców wyłania się jasny obraz "zgrupowania toruńskiego" - dramatyczna i chaotyczna walka mająca na celu przebicie się do własnych linii obronnych. Rozbite jednostki niemieckie po przeprawieniu się przez Wisłę próbowały przebić się w rejon Świecia gdzie w najbliższej odległości przebiegała linia frontu. Silna obrona Armii Czerwonej uniemożliwiła to wielu niemieckim jednostkom, które musiały przebijać się dalej w kierunku płn-zach. Los tych jednostek był najbardziej tragiczny - zostały prawie całkowicie rozbite.

Pozdrawiam.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

My również witamy :)
Mam nadzieję, że Twoja obecność na forum pozwoli rozwinąć ten i inne wątki bo jak widzę dysponujesz sporą wiedzą w tej materii :1

Gość

Jeżeli będą jakieś pytania w "świeckim" temacie, mogę służyć pomocą :)

BSMZ Bunkier

Z tych okopów w dobrych czasach to mi pełno łusek mosinów i pepesz powychodziło. Z kolei na drugim skraju tego lasku jak widać na skarpie napis Starogród to luzem taśmy od MG.
Przy gospodarstwach okopy zrobiły za śmietnik niestety.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]